onsdag 27 juli 2016

Jordgubbssylt med passionsfrukt, ingefära och basilika

Årets sylt blev en lite kryddigare variant på jordgubbssylt, supergod till ost.

 
1 liter jordgubbar
½ dl muscavadosocker
skal och saft av 1 lime
1 msk riven ingefära
2 passionsfrukter
15 basilikablad
1 dl syltsocker
 
Koka upp jordgubbar och råsocker i en kastrull under omrörning. Låt koka sakta i ca 20 minuter. Rör ned skal och limesaft och rör ned ingefära. Koka ytterligare i 10 minuter. Gröp ur passionsfrukterna och strimla basilikabladen. Blanda ned detta i sylten tillsammans med syltsockret. Koka upp, skumma av och häll upp sylten på varma burkar.

söndag 24 juli 2016

Toppade korvar Hornsjön runt

I sedvanlig ordning blev det "after run"-häng med korvgrillning hemma hos oss efter att ha sprungit Hornsjön runt. Och precis som vanligt dukade vi upp en buffé av tillbehör till de kryddiga korvarna. Några gamla favoriter och några nyheter. Till de senare hör en röra med soltorkade tomater, parmesan och kapris. Och en variant på chimchurri.

 
 
Röra med soltorkade tomater, parmesan och kapris 
4 msk finhackade soltorkade tomater
1 msk finhackad kapris
1 msk finriven parmesan
 
Chimichurri
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 grön eller röd spansk chilipeppar, finhackad
2 dl finhackad persilja
1 dl finhackad koriander (ca 1 kruka)
1 dl finhackad oregano
2-3 dl olivolja
finrivet skal från 1 citron
½ dl citronsaft
1 tsk chiliflakes
salt och svartpeppar
 
Stöt lök och kryddor i en mortel. Tillsätt olja och citronsaft och smaka av med salt, peppar och chiliflakes.
 
 
På bordet fanns också
 
Tzatziki med senapsfrön

 
Och självklart blev det kaffe och kaka när mörkret fallet och älvorna dansade. Den här gången bjöd vi på två olika sorter: en mazarinkaka med jordgubbar och en persikokaka med kardemummagrädde.
 
Tack alla för att Ni hjälper oss att hålla liv i den här traditionen. Vi ses nästa år!
 
 
Om andra Hornsjön-middagar kan Ni läsa här:
 

söndag 10 juli 2016

Strandpannkakor...

Lata sommardagar på stranden är det bästa vi vet. Att packa korgen med kaffe, smörgåsar, sallad, eller yoghurt. Några bullar eller kakor. Frukt. Vatten. Och stanna hela dagen.


 
Den här sommaren har vi packat en matig variant på pannkakor: rullade med ost, skinka och krispig sallad.
 
 
Annan perfekt strandmat hittar du här:
 
 
 
 

lördag 2 juli 2016

Bubbel & Babbel

Igår hade öns "tjejgäng" en Bubbel&Babbel-kväll: alla tog med sig en flaska bubbel av valfri sort. Och eftersom det på bordet fanns allt från champagne, crémant och mousseux till cava, prosecco och sekt var det så klart givet att vi skulle försöka betygsätta bubblorna. Att sekten inte kom vidare värst långt upp på listan var väl ingen högoddsare (även om viss revansch gavs när vi rangordnade efter betyg OCH pris), men att mina favoritbubblor i det här sällskapet hamnade tämligen långt ned var desto mer överraskande.

 
Kvällens vinnare var i alla fall en cava (Julià Navinè) för blygsamma 69 kronor.  


Till nästa gång har snapsprovning föreslagits..... vi får väl se!