onsdag 27 april 2016

Geléhallon och sommarminnen

Nu när vårsolen börjar skina kommer längtan efter långa lata sommardagar på världens bästa ö hos både Stor och Liten. Varje dag känner vi dofter som påminner oss om Öland och får oss att längta och planera - alltifrån årets första fika på Kaffestugan i Böda till långa grillkvällar på stranden.

Minns gör vi så klart också. Bland annat förra sommarens många kalas. Ett sådant minne vi båda återkommer till är den stora "byfesten" som inte bara bjöd på sommarens (och barndomens) smaker på en härlig buffé, utan fantastiska lekar och många skratt. Och vi skrattar båda högt när vi minns stafetten där deltagarna skulle spotta geléhallon.... ! En riktig hit - inte minst för Liten som vid tillfället hade godisförbud....


 


 
Andra lekar som stod på listan men som inte hanns med var kast med nylonstrumpbyxor, klä på sig fryst T-shirt och snyta Ahlgrens bilar ur näsan....!
 

onsdag 20 april 2016

Krusbärssylt med kanel

Lycka är att hitta lite av sommarens krusbärssylt med kanel i frysen!

 
1 liter krusbär
1 dl vatten
3 dl syltsocker
saft av en ½ citron
1 kanelstång
 
Rensa och snoppa bären. Mosa dem lite lätt. Koka upp med vatten i en kastrull och låt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt citronsaft, socker och kanel. Koka ca 10-15 minuter. Skumma av vid behov.
Häll upp på varma och rengjorda burkar.  
 

söndag 10 april 2016

Långbakad högrev med tomatsmör

Hittade ett gammalt Ica-recept i gömmorna häromsistens: högrev som tillagas med rött vin i ugnen i timmar och serveras med tomatsmör (receptet hittar du här). Vi serverade med potatisgratäng istället för den potatis- och morotskaka som rekommenderades i Ica-tidningen).


 
Ps. Vill du hellre ha sås/sky än smör rekommenderas rödvinsskyn med timjan och citron (se recept  här).
 
Och andra goda långkok med högrev hittar du här:
 
 

fredag 1 april 2016

Manchego med saltrostade mandlar och tryffelhonung

Lätt och enkelt till fredagsdrinken: surdegskex, manchego, några hackade saltrostade mandlar och lite tryffelhonung.