söndag 31 januari 2016

Oreo Cupcakes

Två nya kokböcker berikades hushållet med under julhelgen. En var Roy Fares "United States of Cakes" (Ni missade väl inte TV-serien ...?) som Liten köpt (efter att ha konstaterat att jag "alltid bläddrade i den" när vi äter vår lördagslunch på Mix n'Go).

Första recept ut var Fares "Oreo Cupcakes" som Liten, till stor förtjusning, på alldeles egen hand bakade till mina kollegor på jobbet - men som med lika stor förtjusning också räckte till söndagsfika morfar och morE.




14 muffins
 
14 oreokakor
2 dl vetemjöl
1,75 dl socker
0,75 dl kakao
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk vaniljsocker
1 ägg
0,75 dl mjölk
½ dl vegetabilisk olja
½ dl kokhett vatten
 
Oreofrosting: 5-6 oreokakor, 50 g osaltat rumsvarmt smör, 300 g Philadelphiaost, 4 dl florsocker, ½ msk vaniljsocker.
 
Sätt ugnen på 170 grader. Placera muffinsformar i en muffinsplåt (eller använd dubbla formar på vanlig plåt). Lägg en Oreokaka i varje form. Vispa ägg, mjölk och olja lätt. Blanda de torra ingredienserna, sikta ned i smeten och vänd runt med en slickepott. Tillsätt det kokheta vattnet lite i taget och blanda till en slät smet. Fyll formarna till 3/4 och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
 
Frosting: skrapa fyllningen från kakorna. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Vispa smör och färskost med elvisp i en bunke. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg hastighet i någon minut, därefter på maxhastighet tills frostingen känns fast och fin. Vänd ner kaksmulorna och blanda med en slickepott.
 
Spritsa frosting på varje muffin. Halvera ett par kakor och dekorera varje muffin med en kakhalva. 

fredag 22 januari 2016

Sylt och kakor - perfekta "gåbortpresenter"

Hembakat och hemgjort är ofta uppskattade gå bort presenter. Med sommarens blåbär i frysen blev det en burk blåbärssylt med lime och vanilj och ett paket choklad- och havrekakor till värdparet.

 
ps. Minns också ett par av de jag själv fick vid ett par av sommarens kalas och middagar
 
 
 

 

fredag 8 januari 2016

Same procedure as last year - as every year....

... och ja, jag glömde: årets nyårslöfte är samma löfte jag avgivit de senaste åren - och det enda löfte jag faktiskt håller. Att dricka mer bubbel. Och visst finns det de som håller med Liten när hon undrar om det "är så bra att ha ett nyårslöfte som involverar att dricka mer alkohol". Men för mig handlar det om mer än själva drickandet. Det är ett symboliskt löfte. Bubbel är lyx. Att njuta. Fira sina framgångar. Och bubbel dricker man inte själv, så det handlar också om att umgås och njuta en smula. Vare sig det är stor fest eller en enkel AW.

Så i någon mån är det klassisk LCHF: "Lite Champagne Hjälper Faktiskt"!


söndag 3 januari 2016

Nyårets förrätt: en gammal trotjänare....

Nyårsafton firades med fina vänner och mycket god mat (och en promenad som inkluderade ett hejdundrande snöbollskrig mellan stora och små - ett fantastiskt avslut på 2015!)

Som sig bör delades matansvaret upp i för-, varm- och efterrätt. Liten och jag fick förrättsansvaret, precis som vi hoppats! Och Ni som känner oss vet att vi gillar förrätt av "plocktyp", men den här gången funderade vi på om det ändå inte skulle vara "en sittande förrätt"... Efter många om och men bestämde vi oss för "ex-svärisarnas skaldjurspaté", en gammal favorit som går att förbereda (och de barn som var skeptiska till musslor och senap serverades honungsmelon och parmaskinka).




Men eftersom vi är som vi är kunde vi ändå inte hålla oss ifrån att göra någon typ av "snittigt" till fördrinken. Eller rättare sagt två: kaviarsnurror (recept här) och Bruschettas med tryffelsalami (recept här).

 
 
 
 
 

fredag 1 januari 2016

Nytt år och nya tag - i nytt kök

Efter ett turbulent år där vi både Stor och Liten varit nere för räkning otaliga gånger, är det nu nytt år och nya tag som gäller - i ett nytt kök! Här ska såren slickas och (mat)glädjen återvända, har vi tänkt. Det ska lagas, bakas och ätas - å bjuda på idéer, inspirerande matbilder och tankar om mat.
Och vi hoppas så klart att Ni vill fortsätta följa oss på våra köksäventyr!