måndag 30 november 2015

Den 30 november är kåldolmens dag

Sedan 2010 firas kåldolmens dag den 30 november. Eller, ja... Firas kanske är lite mycket sagt. För ärligt talat: hur många av Er visste ens om att den dagen existerade? Hur som haver. Så klart fantastiskt att någon/några vill försöka ladda dagen med något positivt, en dag som så länge förknippats med allt annat än det. Samtidigt är det svårt att inte bli eller vara lite cynisk. För vi människor tenderar ju att vara rätt svåra att programmera om. Fast. Egentligen spelar det ju ingen större roll. Jag älskar kåldolmar. För mig symboliserar de tradition, kärlek och trygghet. Och att få fira det en dag varje år är långt ifrån det sämsta.


 
4 portioner
 
1,5-2 dl kallt kokt ris
1 vitkålshuvud (ca 20 fina, rätt stora blad)
(½ klyfta vitlök, riven)
1 msk smör
400 g blandfärs
1 ägg
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
 2-3 msk ljus sirap
2 msk kalvfond
 
Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt ut ca 20 fina kålblad (för 4 port, undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknar.
Spara 4 dl kålspad. Skölj hastigt av bladen hastigt i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven.

Sätt ugnen på 200°C. Blanda färsen med risgröt, (vitlök) ägg, salt och peppar till en relativt lös smet.
Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form.
Ringla över sirap samt ev 1 msk smält smör. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden.

(Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med 1-2 msk mörk Maizena redning). Servera med potatismos och rårörda lingon.
 
 
 

lördag 28 november 2015

Vi komma, vi komma från pepparkakeland

Det börjar lacka mot jul... Trots väder och omständigheter lackar det obönhörligen mot Liten och mins favorithögtid. I år blir dock förberedelsetiden lite kortare än vanligt. Det känns liksom inte någon idé att pynta och förbereda när hela huset ändå ska packas ned i kartonger.

 
Men vem har sagt att julpynt och julpyssel måste vara små tomtar och andra prydnadsdekorationer?
Julpynt är ju så mycket mer. Blommor, ljus och dofter. Till det sistnämnda hör (enligt Liten) ljus, apelsiner/clementiner, glögg, kanel, kaffe - och pepparkakor.


 
Så vi "gör jul" genom att så ofta vi kan kura ihop oss under en filt i soffan, tända några ljus och fika på färdigköpta (men egendekorerade) pepparkakor och äta (mängder med) clementiner. Och känner oss faktiskt väldigt nöjda med det.


Men tillhör du dem som ändå vill göra själv, kakor eller t.om. degen från grunden, hittar du kanske lite inspiration här (eller i kategorin "pepparkakor" här bredvid)
 
 
Och i bokhyllan hittar Du:


 
 
Dessutom kan vi tipsa om att det finns färdig (gudomlig) deg att köpa på Fabrique.

fredag 13 november 2015

Gå bort-present med Ölandstema

Perfekt "gå bort"-present när man som vi var bortbjudna till trevliga människor som älskar samma ö som vi: öl från Kackelstugan, vit choklad från Hagelstad, te och kaffe från Kaffestugan i Böda och blåbärssylt hemkokt med vanilj på bär från Bödaskogarna.

 
Sylten var en variant på sommarens blåbärssylt (se recept här), men den här gången blev det citron istället för lime. Och eftersom vi kokade på frysta blåbär blev det finrivet skal istället för citronsaft.

söndag 8 november 2015

Blåbärspaj med citron och vit choklad

Måhända börjar vi bli lite enkelspåriga: hur många kombinationer med blåbär och citron behöver världen? Och vit choklad - är det verkligen nödvändigt med ännu ett recept med vit choklad? Japp, svarar vi, plockar fram en påse av sommarens bär ur frysen och bjuder på ännu en smulpajsvariant. Och nej, eftersom det är söndag tänker vi inte slå knut på oss själva (som om vi gör det annars...!), utan serverar med färdigköpt vaniljsås.



 
175 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g vit choklad
 
250g blåbär
2 msk råsocker eller vanligt socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk potatismjöl
skal av 1 liten citron
 
Sätt ugnen å 175 grader. Blanda nästan smält smör med mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och salt.
Tryck ut hälften av degen i en pajform, ca 20 cm i diameter. Förgrädda i ca 8-10 minuter.
Blanda resten av degen med hackad vit choklad och citronskal.
Blanda blåbär med råsocker, vaniljsocker, potatismjöl och citronskal (frysta blåbär funkar, men låt dem tina lite).
Fyll pajskalet med blåbär och smula resten av pajdegen över.
Grädda i 15-20 minuter tills smulorna fått fin färg.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass. 
 
 
 
Fler recept med blåbär och citron - eller med vit choklad -  hittar Du här:
 
 
 

söndag 1 november 2015

Mjölk- och glutenfria blåbärspannkakor med kardemummayoghurt

Dundergoda och ganska nyttiga plättar, mjölk- och glutenfria med blåbär och kokos. Perfekta till sommarbrunchen!

 
ca 25 st plättar
 
400 g kokosmjölk
2 dl rismjöl (eller vetemjöl)
3 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl blåbär
smör eller kokosolja till stekning
 
Kardemummakräm: 2 dl turkisk- eller mezeyoghurt, 1 tsk mortlade kardemummakärnor och 1 tsk honung.
 
Till servering: blåbär, kokoschips, blåbärssirap eller lönnsirap, färsk mynta och florsocker.
 
Vispa samman alla ingredienser till plättarna utan blåbären. Låt smeten vila i 10 minuter.
Blanda ingredienserna till kardemummakrämen och ställ den kallt.
Stek plättar i smör eller kokosolja. Lägg i några blåbär i varje plätt under stekningen.
Servera plättarna i högar, toppade med blåbär, kokoschips, sirap och färsk mynta samt siktade florsocker.