måndag 21 september 2015

Köttbullar med pecorino och citron

En variant på en av våra favoriträtter, köttbullar med salvia och ricotta (se här), den här gången med pecorinot i smeten och yoghurtsås istället för tomatsås.


 
Köttbullar med pecorino, ricotta och citron (8 personer)
 
800 g köttfärs
1 rödlök (riven)
1 vitlöksklyfta, pressad
Saft och rivet skal av 1 citron
½ knippe hackad dill
100 g riven pecorino eller parmesan
½ ask ricotta
Salt och peppar
 
Rulla små köttbullar och stek dem gyllenbruna. Servera med nykokt pasta, ruccola, citronklyftor och sås på turkisk yoghurt, hackad dill, salt och peppar.
 

torsdag 17 september 2015

Blåbärs- och citronrutor till fikat

En variant på smulpaj i "munsbitsformat". Perfekt att bjuda kollegorna på till . eftermiddagsfikat. Receptet kommer från en tidning där Linda Lomelino intervjuades. Vi tyckte att citronsmaken var lite snålt tilltagen och lade till en del...

Fler recept med kombon citron- och blåbär hittar Ni här:


 
3½ dl vetemjöl
1,25 dl strösocker
½ tsk bakpulver
en nypa salt
125 g kallt smör i tärningar
1 äggula
1 tsk färskpressad citronsaft
 
250 g färska eller frysta blåbär
½ dl strösocker
2 tsk potatismjöl
2 tsk finrivet citronskal
1 msk citronsaft
½ msk råsocker eller strösocker
 
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en ugnsfast form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper.
Blanda mjöl, socker och bakpulver och salt i en skål.
Tillsätt smör, äggula och citronsaft och nyp ihop till en smulig deg.
Tryck ut 2/3 av degen i botten av den ugnsfasta formen.
Blanda blåbär, socker, citronskal och citronsaft i en skål. Häll blandningen i formen.
Strö resten av degsmulorna över blåbärsblandningen. Strö sockret över.
Grädda kakan i 30-35 minuter. Låt svalna helt och förvara i kylen.
Skär i mindre bitar och vid servering. Servera dem kalla som knapriga munsbitar.
 

onsdag 9 september 2015

Barbro gör grym mat

Apropå koreanskt och asiatiskt - och våra nostalgiska tillbakablickar på vår krogtid: På fina Barbro serveras små och mellanstora rätter med Mooncake-känsla, två-tre rätter per person rekommenderas.  Grymt gott! (Dessutom måste man bara älska en restaurang med biobar i källaren!). Drömmer fortfarande om friterade högrevsdumplings med chili och tryffelmajonnäs. På riktigt bland det godaste vi ätit! Ska vi klaga på något så var det möjligen att kimchiin till deras friterade spicy tuna inte var lika god som på Arirang eller Mama Yes....



 
Ps. Om en grönsak kan vara vacker så är nog lotusrot det vackraste jag vet. Just de här är friterade och serverades som tillbehör till sashimin.
 
 
Läs mer om MoonCake - och en annan krog med Mooncake-feeling - här.
 

tisdag 1 september 2015

Ceasarsallad som på Ulriksdal

Ni som följt oss ett tag vet att Liten är "vääääldigt förtjust" i Ceasarsallad. För oss är en klassisk Ceasar gjort på romansallad, tomater, rödlök, brödkrutonger, kapris och parmesan. Vi bjuder ofta någon form av kyckling till - en färdiggrillad klubba från butiken eller en stekt filé. Ibland har vi även knaperstekt bacon till. Och från Ulriksdal kommer vårt absoluta favoritrecept på Ceasardressing. Väldigt enkelt och väldigt gott!

Ps. i receptet nedan ingår ½ dl kapris i dressingen. Vi är inte superförtjusta i kaprisen, men som smaksättare i salladen är det så klart ett måste. Så vi tar lite mindre än den utsatta mängden och blandar kaprisen i salladen istället för i dressingen.

Ps. Recept på en varm pastavariant på Ceasar hittar Ni här.

 1 dl majonnäs
½ dl kapris
½ dl filmjölk
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk dijonsenap
1 msk riven parmesan
½ tsk pressad citronsaft
Salt och svartpeppar
 
Blanda ingredienserna och blanda dressingen med salladen.
 


 
Ps. Minns fortfarande en Ceasarvariant som serverades på ett (numera nedlagt) café vid Mariatorget för ett antal år sedan: färska räkor och färsk, kall skivad potatis var en riktigt höjdare!