fredag 28 augusti 2015

Koreansk mat - nästa stora...?

Vi roar oss ibland med att fundera över vad nästa stora mattrend kommer att bli. Vilket lands mat kommer att prägla vårt ätande de kommande åren? Mest roar tanken på vilken den nya stora snabbmats-/hämtmatstrenden kommer att blir. Först kom pizzan. Sen bliv kvarterspizzeriorna sushihak. Och jag hade nog trott på taco's och texmex när alla Thaikioskerna ploppade upp. Men kanske var vi mätta på tacos efter allt fredagsmys....?

Nu tror vi på koreanskt. Eller, ja.... vi har trott på koreanskt ganska länge nu.


 
Men när flera kinesiska restauranger och sushihak nu börjar ha en del koreanska rätter på menyn, Jens Linder talar koreansk mat i P1:s Meny (maj), DN skriver om Linders nya bok (den 30 maj), Jennie Walldén som vann  "Sveriges mästerkock" 2013 kommit med en ny bok och vår Icabutik säljer restaurang Arirangs fantastiska produkter känns det... nära nu.


 
 
Men tills dess att kimchii blir lika vanligt som pizzasallad och det grillas bulgogi på alla sommarställen, njuter jag av att kunna beställa en bibimbap och en iskall Hite på krogen hemma på min gata i stan.
 
 
 
Läs mer om koreansk mat här:
 
 
 
 

måndag 24 augusti 2015

Kräftkalas i all enkelhet

Fast vem har sagt att man måste krångla till det? Nu finns det färdigtinade, vacuumförpackade skaldjur i butiken (tänk att ingen kommit på DET tidigare!), färdiglagad västerbottenpaj i kyldisken och nybakad surdegsbröd i bageriet. Hepp, så var det liksom klart på nolltid! För det är väl ändå umgänget och stämningen som är grejen....?


....å har man dessutom iskall nubbe i glasen, solen skiner och man har förmånen att få avnjuta det hela på en varm klippa i skärgården. Då är livet toppen!
 
 


söndag 23 augusti 2015

Skaldjur för sensommarfester

Skaldjur är sensommarfest - vare sig vi pratar kräftor, krabba eller gamla vanliga hederliga räkor. Extra gott med hemslagen majonnäs, picklad gurka och syrad rödlök. Och eftersom vi länge varit förtjusta i Böda hamns krämiga mangochutneysås med vitlök, föll vi pladask för mango- och senapsmajonnäsen.


 
Örtmajonnäs: Blanda 2 äggulor och droppa ned1-1½ dl rapsolja medan du vispar eller mixar tills du har en krämig majonnäs. Finhacka och blanda ned 3 msk dill, 2 msk dragon och 2 msk persilja. Smaka av med 2 tsk citronsaft, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. 
 
Mango- och senapsmajonnäs: Blanda 100g fryst mango, 3 msk fransk senap och 1 äggula i en skål. Vispa eller mixa ned 2½ dl rapsolja droppvis. Smaka av med salt och peppar.


 
Syrad rödlök: 3 rödlökar i tunna skivor. Blanda löken med 1 msk socker, ½ msk salt, 1 msk pressad lime och 1 msk olivolja och nymald svartpeppar. Låt dra i rumstemperatur i ca 1 timme.
 
Dillpicklad gurka: Skär ca 1½ gurka (slarvigt skalad) i grova bitar. Banda med en knippe finhackad dill, 1 tsk socker och 1 tsk salt. Låt stå i ca 1 timme.

tisdag 18 augusti 2015

Sommarkänsla i storstaden

Vi är tillbaka i storstaden. Med dubbla känslor. För Liten som, med undantag för två snabba "mellanlandningar" (två korta nätter), varit hemifrån i nästan tio veckor var det så klart häftigt att komma hem (även om hon redan samma kväll konstaterade att hon önskade att "sommarlovet just börjat och att vi skulle åka till landet imorgon". Själv känner jag mig alls inte klar med vare sig landet eller sommaren och funderar redan på när och hur jag kan åka tillbaka. Så vi behövde båda "trösta" oss lite - och ta vara på sommarlovets sista dag. Det blev en cykeltur till Eriksdalsbadet där vi hängde hela dagen. Och sedan blev det "after beach"-häng på Thaiboat där vi drack jordgubbsdrink/alkoholfri öl och smaskade på vårrullar på däck samtidigt som vi grävde med fötterna i sanden (som "nästan kändes som på Öland") och njöt i solen.





måndag 17 augusti 2015

Nyrökt flundra på knäckebröd

Att ha semestrat på samma ställe varje sommar de senaste 45 åren - dessutom med samma vänner varje år - är en speciell känsla. En vardag mitt i semestern där den höga igenkänningsfaktorn är en del av upplevelsen, tryggheten och semestern. Där det opretentiösa sättet att umgås ger mig energi och förankrar mig på platsen som är mer hemma för mig än min hemstad eftersom den - och människorna på den - är en så stor del av den jag är idag. Här känner jag mig lugn trygg, lugn och stark. Här vill jag slippa människor som inte visar respekt eller som tar mer energi än de ger.

 
 
 
För här ska livet vara enkelt. Så som det alltid varit. Samma platser ska besökas. Vissa saker måste göras. Och så var det. Vad som lätt - av flera skäl, inte minst vädermässigt - hade kunnat bli mitt livs värsta sommar, blev faktiskt en av de bästa. 
 

 
Frukost på trappan med nyplockade blåbär. Ett par mackor och en termos kaffe på stranden till lunch (Ölandslimpa med vändstekt ägg eller tunnbröd med ost och skinka, en ask körsbärstomater, var sin frukt, en flaska flädersaft, en termos kaffe och några Mariekex är det som oftast packats i korgen). Ett glas iskallt efter sol och bad. En enkel middag och spontant kvällshäng med vänner - på stranden, på någons veranda eller över Mahjongspelet. Och kilovis med fin omtanke och glada skratt som gett mig kraft och energi (kärlek till Er alla!).  


Även om vi växt upp tillsammans och hänger på samma platser (KBH) som alltid, har vi olika traditioner. Medan exempelvis årets första nypotatis, kokt och kall på en smörgås är helig för mig, är det i vännerna A och A:s familjer en knäckemacka ("kärringbröd"?) med nyrökt flundra som gäller. Oavsett om fisken egenhändigt fångats eller ej, röks den på gården av generationen före oss (2G?). Och med tanke på att vi alltså känt varandra i 40-plus år, är det inte utan att jag instämmer i de förvånande ropen: "va', har du aldrig ätit en flundremacka...?". Men nu var det dags - och det var precis så gott som jag föreställt mig. Men knäckemackan med färskpotatis, kaviar och dill/gräslök slår den inte. Sorry!.



Ps. I år upptäcktes också ett nytt smultronställe i våra trakter. Om jag säger att överraskningsmomenten annars handlat om ett fällt träd, ett nymålat hus eller en gård som bytt ägare, kan Ni lätt föreställa Er känslan. Underbart att barndomens ö fortfarande kan överraska!







fredag 14 augusti 2015

Somrig sallad för korianderälskare

 
Perfekt mogen mango. Avokado. Räkor. Hackad rödlök och röd chili. Färsk koriander. Pressad lime, eventuellt lite fisksås, salt och peppar. Sommar på en tallrik.
 
 

onsdag 12 augusti 2015

Lyxigt

Att packa kaffekorgen och cykla till stranden är en ofattbar känsla, vare sig det blir till stenstranden på västkusten eller min barndoms sandstrand på den östra sidan. Den här sommaren har vi ibland packat iskaffe från Kaffestugan.




 Och ibland kom kaffetermosen med, medan kopparna lämnades hemma. Men vad gör väl det när det finns leksaksbilar att tillgå....?  ;)



Ps. Kaffestugans energibars med olika fröer (bl.a. pumpa och sesam, cornflakes och honung var också en av sommarens goda.

lördag 8 augusti 2015

Blåbärssylt med lime och vanilj


Jo, men det blev ett par turer i blåbärsskogen ändå. När det går att cykla fem minuter, gå tio meter in i skogen, parkera sig där och plocka ett par liter på en dryg halvtimme är det liksom svårt att låta bli. Den här gången skulle det bli sylt. Min första tanke var sylt med chili och mynta (se recept här), men sen blev det ett experiment med vanilj och lime.



1 kg blåbär
saft från en lime
1 vaniljstång
1 kg syltsocker
 
Koka upp bär, limesaft och en urskrapad vaniljstång och låt koka 15 minuter. Tillsätt syltsockret och låt koka ytterligare 5 minuter. Skumma och häll upp på rena burkar.

 
 

söndag 2 augusti 2015

Mat för semesterfirare

För mig är semester på landet lika med möjlighet att få göra det jag tycker mest om: prova nya recept, planera måltider och laga massor av mat och få bjuda en massa vänner på middag. Men det är också att ta dagen som den kommer och ibland INTE laga mat. Att ha fina vänner som kommer över med ett glas vin innan middagen, som bjuder in till spontanmiddag eller som två hus bort messar att det nu finns pannkakor så det räcker till dottern och mig - det är också semesterlycka. För att inte tala om värme och omtanke.



En klassiker när vi själva behöver ha en snabb och enkel middagsrätt är en kycklingrätt vi lagat på landet så många gånger att den nästan blivit "ölandskycklingen" i vår familj. Och nej, det går inte med annan ost. Och ja, den är mycket godare än den låter. Och den räcker till fler än man tror.



Lägg köttet från en grillad kyckling (inklusive skinnet) i en ugnsfast form. Hyvla cheddarost och lägg skivorna över kycklingköttet så det täcks. Pudra över paprikapulver och häll 3 dl grädde i formen. Gratinera i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter tills osten smält och kycklingen blivit varm. Servera med färsk potatis eller pressad potatis och en grönsallad.