tisdag 31 mars 2015

Bäst snabbmaten finns i Mosters skafferi


När tiden inte riktigt räcker till blir Mrs Cheng's ofta en räddar i nöden. Med kyckling, paprika, salladslök och lite färsk spenat är detta Litens snabbmatsfavorit. Näst efter nudelsoppa, alltså.

söndag 29 mars 2015

Frikadeller med salvia, ricotta och parmesan - igen!

Läste någon gång en artikel där den intervjuade matlagaren sa att det finns för många recept, för många saker att upptäcka för att laga samma rätt två gånger. Kan till viss del hålla med, men vissa saker förtjänar ändå att lagas fler än en gång....  Så är det definitivt med de här små frikadellerna med ricotta, salvia och parmesan som vi lagade första gången för två år sedan och nu är en riktig favvisrätt för både Liten och Stor. Inte minst för att det är fantastiskt med dill i såsen!


 
till 4 personer
600 g blandfärs
1/2 brk ricotta
½ dl vispgrädde
½ dl vatten
1 ägg
1/2 riven lök
1/2 kruka salvia
1 dl ströbröd
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
olja till stekning
riven parmesan

Tomatsås
1 brk körsbärstomater
1/2 gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 kruka dill
2 msk smör
salt och peppar
en nypa socker

Börja med tomatsåsen. Hacka lök och vitlök och fräs löken i smör. Tillsätt tomater, lagerblad, salt, peppar och socker. Låt koka på svag värme i ca 15 minuter. Avsluta med att tillsätta finhackad dill och en klick smör.
Blanda ägg, grädde och ricottaost i en bunke med finhackad salvia, pressad vitlök och riven lök. Krydda med salt och peppar. Blanda i färs och ströbröd och rör till en fin smet. Rulla små frikadeller och stek på medelvärme.
Häll tomatsåsen över frikadellerna och servera med nykokt pasta och hyvlad parmesan.

tisdag 24 mars 2015

Ört- och Mascarponefylld lax - och en version för Lat-Maja

Till en tjejmiddag häromsistens bjöd vi på ört- och mascarponefylld lax: ost blandad med smörstekt spenat, örter och purjolök. Fisken förbereddes tidigare på dagen och skjutsades enkelt in i ugnen en dryg halvtimme innan det var dags (låter du fisken vila i kylskåpet behöver du öka tillagningstiden i ugnen).
Men är det ont om tid - eller du helt enkelt är av det lite latare slaget - funkar det fint att fylla laxen med 2 burkar färskost med ruccola och pesto-smak (Arla). Eftersom fyllningen då blir lite rinnigare är "dubbelmackan med steksnöre" sämre. Låt laxsidan vara med skinnet kvar, skär ett snitt på mitten/på längden men inte hela vägen igenom skinnet. Skär sedan "en ficka" längs med skinnet på varje sidan, men inte lämna några centimeter längst ut. Fyll fickorna med färskosten och tryck ihop laxfilén igen.


 
Till åtta personer
 
2 purjolökar, finskivade
5-6 msk smör
1 liten knippa dragon, hackad
1 liten knippa persilja, hackad
1 liten knippa basilika, hackad
100 g mascarpone
50 g parmesan
salt och peppar
400 g färsk spenat
2 benfria laxfiléer med skinn, ca 650 g/st
 
Stek purjolöken i smör tills den mjuknar, utan att den får färg, i ca 20 minuter. Höj värmen mot slutet för att ånga bort vätskan. Häll i örter och mascarpone och låt puttra i ett par minuter så att allt blandas. Blanda i parmesan, salt a och peppra. Låt svalna. Fräs spenaten i smör tills vattnet kokat bort. Salta och peppra.
Lägg 3-4 bitar steksnöre i en ugnsform med bakplåtspapper. Lägg i en laxfilé med skinnsidan nedåt. Sprid ut spenaten och oströran. Lägg den andra laxfilén ovanpå med skinnsidan uppåt. Snitta skinnet och knyt ihop laxen med snörena.
Värm ugnen till 220 grader och stek laxen i ca 25 minuter. Se efter med en kniv att den är färdiggräddad.
Servera med vitlöksrostad potatis eller couscous.

fredag 20 mars 2015

Rostad paprikasoppa i picknickkorgen

 En tur i skogen med matsäck är något vi tyvärr gör alltför sällan. Men varje gång vi gör det njuter vi i fylla drag och undrar varför vi inte gör det fler gånger....  Den här gången hade vi rostad paprikasoppa, varm choklad (med vispgrädde och marshmallows!!) och äppelkaka i ryggsäcken.

Ps. Vill du smular du ned lite fetaost i soppan vid servering.


 
Rostad Paprikasoppa
 
5 röda och gula paprikor
olja
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
2 msk olivolja
3 tomater
8 dl grönsaksbuljong
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 250 grader. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med snittytan ned på en oljad plåt och rosta dem i ugnen tills de är mjuka och skalet fått färg. Dra av skalet.
Skala och hacka vitlök och rödlök. Fräs löken mjuk i olivolja i en kastrull.
Grovhacka tomaterna och de skalade paprikorna. Låt fräsa med löken i ca 5 minuter.
Häll på buljongen. Låt sjuda i ca 10 minuter.
Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. 

söndag 15 mars 2015

Marinerade oliver

Att låta ett par deciliter blandade oliver marinera i ett par matskedar olivolja, två finskivade vitlöksklyftor, 1/3 citron i skivor och en kvist rosmarin är en riktig höjdare (vill du slänger du i ett par skivor av en chilifrukt också). Räcker med någon eller ett par timmar i rumstemperatur för att oliverna ska få riktigt mycket smak.


onsdag 11 mars 2015

Kaffe och te från Johan och Nyström

I vårt hem snöar vi ofta och gärna in på detaljer och går gärna igång på snygga och smarta förpackningar. Och frågan är om inte de återförslutningsbara refillpåsarna med te från Johan & Nyström är bland de snyggaste vi sett. Och nej, teburkarna går inte av för hackor de heller.... !


 
 

lördag 7 mars 2015

Lördagspizza

Färdigköpt pizzadeg är fantastiskt. Särskilt om det är en surdeg.
På litens pizza hamnade tomatsås, skinka, oliver, soltorkade tomater och ost. På den andra blev det tomatsås, tomater, rödlök, mozzarella, oliver, basilika och ost. Mums!



Annars kommer numera bästa pizzan från lunchrestaurangen Asplunds i Solna. Jag, som annars ogärna äter pizza till lunch (tycker jag blir tung, trött och däst), älskar de fantastiska pizzorna av "halv storlek" som serveras med en stooor matchande sallad. Och med matchande menar jag matchande: är det örtkräm, ruccola, pinjenötter och grillade rotsaker på pizzan är det så även i salladen.

onsdag 4 mars 2015

Ugnsstekt kyckling med persilja, citron och vitlök

Lite Gremolata-känsla är det över den här pippin. Vill man slippa omaket med att smälta smör och blanda med olivolja funkar Arlas "smör- och olivblandning". Vi åt den med potatismos med (massor av) parmesan och smörstekt bladspenat.



1 kyckling
1 citron
½ knippe persilja
3-4 vitlöksklyftor
Smör
olivolja
Salt och peppar
 
sätt ugnen på 250 grader. Skölj citronen och riv skalet. Ställ det åt sidan. Dela citronen i fyra delar. Hacka persiljan och vitlöksklyftorna grovt. Stoppa in citronbitarna, persiljan och vitlöken i kycklingen. Bind ihop benen. Smält smör i en kastrull och blanda med olivolja. Pensla fågeln med blandningen. Krydda med det rivna citronskalet, salt och peppar.
Sätt in kycklingen i ugnen i 15 minuter så att den får fin färg. Sänk värmen till 180 grader och låt fågeln steka vidare i 25-30 minuter. Ta ut den och låt den vila i minst 20 minuter.
Sätt ugnen på högsta värme. Ställ in kycklingen igen i ca 5-7 minuter.