lördag 24 maj 2014

Träningsläger på norra ön

Av Moster:  I vintras blev vi bjudna på en fantastisk härlig träningsdag med bastubad och god middag efteråt. När det blev vår tur att bjuda igen passade vi så klart på att ta gänget till världens vackraste ö. Under en fantastisk lördag körde sex vuxna 3-4 träningspass (morgonlöpning, högintensivt styrkepass/Casall Hit, Soma moves och intervallöpning), allt medan fem ungar nöjt lekte i solskenet. Träningshelgen avslutades med att större delen av gänget sprang Wings for Life World Run på söndagen: ett fantastiskt löplopp för välgörande ändamål - å en chans att få springa över den fantastiska bron. Underbart!


 
Men all träning krävde så klart också god mat och dryck mellan varven. Efter morgonturen blev det stor frukost med gott bröd och kaffe från Kaffestugan i Böda. När det högintensiva träningspasset var över bjöds det korvar från Rosas handel tillsammans med couscoussallad, en fruktig grönsallad med melon och kall yoghurtsås. Och så fort Soma Moves-passet var avklarat blev det "sliskfika" med kardemumma- och kanelbullar från Kaffestugan. Och slutligen serverades det grillad lax med äppelglaze när intervallerna var färdig löpta.

 
Självklart bjöds det på efterrätt också: Medan barnen gjorde sina egna strutglassar fick de vuxna bondmorans goda chokladkaka med nötkola och flingsalt till vaniljglassen.
 
 
 
Behöver jag säga att det var på stela ben och trötta kroppar vi anlände till Kalmar dagen därpå....?


måndag 19 maj 2014

Bondmorans choklad- och kolakaka med havssalt

Under en hård arbetshelg på landet tidigare i våras fick vi en välbehövlig paus när öns finaste bonde och bondmora överraskade med besök och fantastisk chokladkaka av det mäktigare slaget (vi fryste in resterna och åt dem då vi återvände till ön ett par veckor senare). Receptet kom, enligt uppgift, från ett av SVT:s program och har även prövats i Mosters kök. Och flingsaltet som topping gör hela kakan, vi lovar!


 
Chokladkaka med knäckig nötkola och flingsalt (12-15 bitar)
 
3 ägg
2 dl strösocker
150 g smör, smält och avsvalnat
2½ dl vetemjöl
½ dl kakao
150 g mörk choklad, 70%, grovt hackad
1 tsk pulverkaffe utblandat i 1 tsk varmt vatten
 
Topping
100 g smör
1½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
200 g mandel, hackad
150 g blandade nötter, t.ex. valnötter, salta jordnötter, salta cashewnötter
1 msk flingsalt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform, ca 25 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned smöret. Blanda mjöl och kakao, sikta ner det i smeten och rör försiktigt i choklad och kaffe. Häll i formen och grädda tills kakan fått en fast yta, ca 15-20 minuter.
 
Smält smöret till kolasmeten och vispa ned alla övriga ingredienser utom mandeln, nötterna och saltet. Sjud ca 10 minuter tills smeten tjocknar. Rör om ibland. Rör ned mandel och nötterna mot slutet.
Ta ut kakan och fördela försiktigt kolasmeten över kakan. Strö över saltet och grädda kakan ytterligare 15-20 minuter, tills kolasmeten fått färg. Ta ut och låt kakan svalna i formen. Servera som den är eller med lättvispad grädde alternativt vaniljglass.
 

söndag 11 maj 2014

Dottern lagar sushi till middag

Det bästa vi vet, dottern och jag, är att krypa upp i soffan med en kopp te - eller fredagsmiddagen i form av små plock - och kolla något av alla matprogram vi spelar in på TiVo'n. Bäst är så klart "Sveriges yngsta mästerkock" som dottern gärna ser om och om och om igen.

 
Inspirerad av småkockarna bestämde hon sig för att bjuda oss - och mormor - på sushi till middag. Mycket lyckat - och väldigt, väldigt gott!

Varm kronärtskocksdipp med västerbottenost

God röra att bred på rostad surdegsbröd med en skiva Serranoskinka till.



hacka en burk kronärtskockshjärtan (ca 300g) grovt. Blanda med 1 dl riven västerbottenost, 1 dl majonnäs, 3 msk hackad färsk basilika, ett par droppar tabasco, 1 krm salt och svarteppar. Lägg röran i en ugnsfast form och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter tills röran bubblar och fått lite färg. Servera med surdegsbröd och lufttorkad skinka.

fredag 2 maj 2014

Tapasinspirerad tjejmiddag utan röd tråd

Med två Spanienresor på kort tid (se  Mallorcaresan här och resan till Barcelona här) - och den övriga familjen på resande fot - var det självklart att tjejmiddagen skulle bestå av olika smårätter. Men med en värdinna som var smått ofokuserad blev det dessvärre ingen tydlig röd tråd i måltiden - å dessutom hittade jag en bortglömd rätt i ugnen dagen efter - men det som serverades smakade, tack å lov!

/Moster






Som fördrink bjöd jag på bubblig blodapelsin med smak av timjan. Den övriga menyn bestod av:
 
Räk- och mangosallad med chili, avokado och koriander
Kallrökt lax med lime
Kycklingbullar med mangochutney (serverade dem med smörstekt salvia)
Varm kronärtskocksröra
Marinerad zucchini med mozzarella
Tomatsallad med dill och fetaost



På bordet fanns också grönsallad, marinerad oliver, stenugnsbakat bröd och tryffelolja att doppa brödet i. Och till kaffet blev det vit kladdkaka med lime och kladdkaka med mjölkchokladtryffel (har tidigare bjudit på "kladdkaka black and White" - se här - men då gjorde jag Leilas variant på kladdkaka). Men kvar i ugnen stod alltså vad som skulle blivit chevrégratinerade rödbetor med honung och pinjenötter. Dessutom avböjde tjejerna Serranoskinkan och salamin i brist på plats i magen: löjligt.... ! ;)