söndag 27 april 2014

Bananpannkakor på landet

En helg på landet bjöds vi på mjölfria bananpannkakor med kokos till frukost. Vi åt dem med lönnsirap och turkisk yoghurt. Mycket gott - å väldans mättande.

/Moster


 
 
3 mogna bananer
6 ägg, lätt vispade
1½ dl koksflingor
2½ dl blåbär
½ tsk  kanel
2 tsk kokosolja att steka i
lönnsirap och yoghurt till servering
 
Mosa bananerna med en gaffel och vispa det med ägg och kokosflingor (spara lite till garnering). Tillsätt blåbär (spara några till garnering).
Hetta upp kokosoljan i en teflonpanna på medelstark värme. Tillsätt 2-3 msk smet för varje pannkaka. Stek 1-2 minuter på varje sida.
 
 

fredag 18 april 2014

Rabarberstatus och årets första besök i fiskkiosken

Äntligen vårkänslor, äntligen landet! Härligt att få elda gammalt sly, klippa gräs och inspektera rabarberbeståndet.



Någon paj blev det dock inte den här gången, men väl årets första tur till fiskkiosken i Sandvik (dit mannen i vanlig ordning sprang längs öns västra kust - en liten nätt träningstur på sisådär tre timmar. Jo, lycka uttrycker sig på olika sätt för olika människor!).  /Moster



söndag 13 april 2014

1-års tårta!

Den 10 mars är en stor dag i våran familj: det var då min gammelmormor, mormor och systerdotter föddes. Förra året blev vi 5 generationer.

Nu har det gått ett år och moster fina har precis fullt 1år och självklart fick jag äran att göra hennes första tårta. Jag är en mycket stolt moster! 

Dessa dekorationer jag har använt både marsipan och sockerpasta till. 
/Fröken

lördag 12 april 2014

Bubblig fördrink med blodapelsin och timjan

Blodapelsin, bubblor och timjan: en perfekt - å ganska "vårig" fördrink!


 
Blanda 5 dl drickfärdig blodapelsinjuice med ½ dl cointreau och en halv kruka färsk timjan. Låt dra i kylen ett par timmar. Fyll sedan på med en flaska kallt mousserande vin och ett gäng isbitar.

fredag 4 april 2014

Piementos de Padron - som i Barca....?

På Ica finns små påsar med Piementos de Padron för 20 kronor stycket. Så nu blir det padrones, en iskall öl och längtan tillbaka till Barcelona (se här)!


tisdag 1 april 2014

Barcelona, baby..!

Äntligen fick jag uppleva Barcelona! Har velat åka dit hur länge som helst - inte minst för att uppleva stan mat- och dryckmässigt.  Och när mannen nu skulle springa Barcelona Marathon var det liksom bara att passa på!

 
Och stan levde verkligen upp till förväntningarna! Förutom alla sevärdheter (som vi, i ärlighetens namn, ska säga att vi inte fokuserade särskilt hårt på: fokus låg på att äta gott, dricka gott och bara insupa stans atmosfär från caféer, barer och restauranger - å helt enkelt bara vara) var det en fantastisk matstad. Nedan följer några av de ställen vi besökte.


 
Vilket som var bäst är svårt att avgöra, men en av mina "bästa" var nog matmarknaden La Boqueria - eller Mercat de Sant Josep de la Boqueria - som har huvudingång på La Rambla 91, nära operahuset Liceu. Att kolla in alla fantastiska råvaror med en färspressad juice eller en fruktsallad i handen var fantastiskt.  
 

 
...för att inte tala om att äta lunch på något av de många tapasställena inne i saluhallen.   

 
Lite oortodoxt, kanske, men den italienska restaurangen Xemei (Passeig Exposita 85) bjöd också på en fantastisk lunch. Bland den godaste pasta jag ätit!
 
 
 
Annars hör nog området runt museet La Pedrera (norr om La Rambla) till mina favoriter. Jag tror att lunchen på Cornelia and Co (Calle Valencia 225) var "mitt bästa". Ni som varit i New York och besökt Dean and Deluca kanske känner igen konceptet: Mat, butik och snygg inredning. Ät på plats eller köp en "picknickkorg" med delikatesser.


En kort promenad därifrån ligger Cup and Cake (Roselló 189) - eller Travel and Cake, om vi ska vara nogräknade. Fantastiska bakverk, gott kaffe och en brunchmeny som såg härlig ut. 
 




I samma område, runt hörnet från La Pedrera, finns Jamie Beristain Concept Store (C/Pau Claris 167) som också hade fantastiska bakverk och skön atmosfär. Även detta en butik som säljer oerhört snygga möbler, inredningsdetaljer och vackra småsaker. Att butiken dessutom inrymmer en florist gör inte saken sämre.



Övriga i sällskapet vidhåller dock att tapasstället Can Paixano (C/de la Reina Cristina 7) var resans bästa upplevelse. Och det VAR ett fantastiskt ställe! Rustikt, stimmigt och trångt när en salig blandning människor trängs på det nakna cementgolvet och dricker husets egen cava ur coupeglas så det står härliga till - en härlig kontrast till de övriga ställen vi besökte (Obs! Stället har stängt på söndagar, fick vi erfara)! Vår lunch bestod av två flaskor rosé, två rågade assietter med blandade korvar, två med ost, två med kroketter och en med Serranoskinka. För det kalaset betalade vi 34 euro.


 
Ett liknande tapasställe, som också har egen cava, är El Xampanyet (Carrer de Montcada), men det besökte aldrig vi. Däremot blev det så klart en sväng till stranden, Barceloneta, och ett av de många glasställena på vägen.




Ytterligare en favorit på resan (ni ser, svårt att avgöra vad som var bäst) var helt klart Cañete (Carrer de la Unió 17), ett tips från grannar i vårt område som enligt uppgift åt där varje kväll under sitt besök i Barcelona. Vi bokade bord i restaurangens bardel (två olika lokaler) och valde att sitta vid den långa bardisken (med full inblick i kockarnas verksamhet).


 
Vi åt ett gäng fantastiska tapas (hummerkroketterna, tonfisktartaren och marulken drömmer jag fortfarande om på nätterna) och drack en mycket gott Prioratvin till. Dessutom kom vi i samspråk med en brittisk vinimportör som var på väg till Palma på Mallorca. Så förutom att avundsjukt titta på de viner han beställde in, fick han våra bästa restaurangtips i Palma (Ummo och Tasu, se här).



 
På väg hem besökte vi också ett par schyssta barer (varav en irländsk - det var ju ändå St Patricks Day!). Dessvärre minns jag inte namnet på dem (symptomatiskt...?), men enligt uppgift ska stans bästa takbar finnas på Grand Hotel Central (via Laietana 30)

 
 
Så jag konstaterar att det finns mycket kvar att uppleva i Barcelona och gissar att detta inte var sista gången jag äter och dricker gott i stan!
 
//Moster