söndag 26 januari 2014

Blodapelsinmarmelad med rom


Nu börjar blodapelsinsäsongen. Så passa på att njut! Men skulle du mot förmodan inte hitta några funkar det bra med vanliga blonda - eller en blandning av blonda apelsiner och blodgrape.


 
Blodapelsinmarmelad, ca 1 liter
 
7 blodapelsiner
4 dl vatten
1 kg syltsocker
2 msk ljus rom
½ vaniljsstång
 
Tvätt apelsinerna. Dela dem i halvor och pressa ur saften. Hacka skal och fruktkött i en matberedare.
Blanda saft och frukt med vatten i en rymlig gryta. Låt koka under lock i ca 10 minuter.
Rör ned syltsocker och koka ytterligare 5 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Rör i rom och tillsätt fröna från vaniljstången.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar och förslut.

lördag 25 januari 2014

Glutenfria Scones

Ibland händer det. Att mannen får för sig att laga mat eller baka. Och då görs det med besked, alltså flera olika saker på en och samma gång. Och helst med recept från en alldeles nyinköpt kokbok. "All in", alltså. Senast inhandlades en bok om glutenfritt bröd. För även för icke glutenintoleranta kan det vara bra att dra ned på det vita mjölet ibland. Nyligen bjöds jag och dottern på scones till frukost. Mycket gott!
 
/Moster
 
 
10 scones
 
120 g sojamjöl
120 g rismjöl
8 g psylliumfröskal
½ msk råsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
80 g smör
500 g mjölk
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smör och rör smeten jämn. Rör i mjölken. Låt degen stå och dra i ca 15 minuter.
Klicka ut till 10 stycken scones på en plåt. Grädda i 15 minuter i mitten av ugnen.

Boken "Nytt bröd. Baka gott utan gluten" är skriven av Jessica Frej och Maria Blohm.

onsdag 22 januari 2014

Mustig gryta med kyckling


Hur länge ska en gryta koka för att kallas långkok? Har den tiden - eller gränsen - ändrats i takt med att vi och samhället får alltmer bråttom? Hur som helst presenterades den här grytans koktid på 45-50 minuter som långkok i tidningen Mama för ett tag sedan. Och långt eller kort spelar egentligen mindre roll, så länge det är gott.


4-6 personer
 
4 paprikor (röda, gula och gröna)
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
12 sardellfiléer i olja
en liten burk urkärnade svarta kalamataoliver
1 stor färsk kyckling
2 msk olivolja
2,5 msk rökt paprikapulver
2 dl vatten
2 brk körsbärstomater
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
½ tsk strösocker
grovhackad persilja
 
Kärna ur paprikorna och tärna dem grovt. Skala och hacka rödlök och vitlök. hacka sardellerna fint och oliverna grovt. Stycka kycklingen i 6-8 bitar, behåll benen.
Hetta upp oljan i en stor gryta och bryn kycklingdelarna. Ta upp kycklingen och fräs sedan rödlök och vitlök mjuk. Tillsätt paprika, kyckling, sardeller och paprikapulver och fräs tillsammans ett par minuter. Rör ned vatten, körsbärstomater och hälften av oliverna. Krydda med salt, peppar och socker. Koka upp och låt sjuda under lock 45-50 minuter eller tills alla kycklingdelarna är genomkokta.
Ta upp kycklingen och mixa det som blir kvar i grytan hastigt, dvs. bara så mycket att vätska och grönsakerna går samman en aning. Lägg tillbaka kycklingen och servera grytan med ris eller couscous och ett gott bröd.

lördag 18 januari 2014

Vitaminkick

Jodå, hos oss går råsaftcentrifugen fortfarande varm. Men ibland får den stå till förmån för den gamla hederliga mixern. Som när vi gjorde den här "smoothie-liknande juicen". Lite tjockare och lite mer mättande.

/Moster


 
Till 2 stora glas mixade vi:
 
2 kiwi
1 mogen avokado
en näve färsk spenat
ca 3 dl äppeljuice (egen eller köpt).

tisdag 14 januari 2014

Brommafamiljens morotssoppa

Morotssoppa är nog bland det godaste vi vet. Den här lite kryddigare varianten bjöds vi på när vi åt brunch hos familjen vi träffade under vår semestervecka i Turkiet. Så himla god att vi genast tiggde receptet och sedan dess lagat den flera gånger.

/Moster

Ps. Tidigare recept på morotssoppa hittar Ni här:



 
ca 1-2 msk hackad vitlök
ca 1-2 msk hackad färsk ingefära
4-5 morötter
2 potatisar
½ purjolök
1-1,5 liter vatten
2 buljongtärningar
2 skivor hackad bacon
2 msk creme fraiche
färska örter, t.ex. persilja
 
 Skär morötterna och potatisen i bitar, skiva purjolöken. Fräs vitlök och ingefära i olja på svag värme. Tillsätt morötter, potatis och purjolök och låt detta fräsa med en stund. Häll på vatten, lägg i buljongtärningar och hackad bacon. Låt koka upp och koka tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt creme fraiche och örter och mixa soppan slät.  
 
 
 
 

lördag 11 januari 2014

Kolapaj

Någon gång har jag klippt ut receptet på den här kolapajen, fråga mig inte var och när - eller varför jag fick för mig att testa den just nu. Tanken var att den skulle fått avsluta en trevlig brunch häromsistens, men eftersom kolasmeten skulle koka betydligt längre ä de "ca 10-15 minuter" som receptet angav hade brunchgästerna tröttnat för länge sedan. Istället åt vi en bit till eftermiddagskaffet dagen efter. Mumsig - men mycket söt. Så len vaniljglass och ett par syrliga bär (hallon eller lingon) behövs absolut för att bryta av det sötsliskiga med.

/Moster


 
Pajdeg:
125 g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
 
Kolasmet:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
 
Till servering:
3-4 dl röda bär (t.ex. hallon, lingon, röda vinbär)
vaniljglass
 
Smält smör till pajdelgen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Nagga och grädda pajskalet ca 20-25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
Kola: Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull och låt koka ca 10-15 minuter/obs! jag kokade ca 30-40 minuter (har du en termometer ska temperaturen vara 120 grader). Testa smeten genom att droppa lite i ett glas vatten. Smeten ska inte flyta ut men fortfarande vara mjuk. Ta av kastrullen från värmen. Rör ned vaniljsocker och smör i tärningar. Låt smeten svalna.
Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt.
Garnera pajen med bär strax före servering och bjud vaniljglass till.
 

fredag 3 januari 2014

Nytt år, nya möjligheter

Under lång tid var nyårslöften inget för mig: en antal högtravande - om än bra - löften som snabbt blev tomma ord och dåligt samvete kan man ju lika väl vara utan. Men de senaste åren har jag faktiskt, högtidligt och med flera vittnen, avgivit löften som jag faktiskt kunnat hålla. Eller "löften" och löften, det är egentligen ett och samma löfte varje år: Jag lovar mig själv att dricka mer champagne - eller åtminstone gott bubbel - eftersom det hänger ihop med trevligt sällskap, fest, firanden och mycket skratt. Och det, mina vänner, lovar jag dyrt och heligt att jag ska fylla 2014 med.

Förresten lär Winston Churchill inte bara ha sagt att champagne ska vara kall, torr och gratis, utan även att i "seger behöver man champagne för att fira, i nederlag behöver man den för att trösta sig"? Nåja, det må vara hur det vill med den saken. Men jag önskar Er alla ett Gott nytt 2014 - låt det bli det bästa året nånsin. Och skål ta mej fan!

/Moster



onsdag 1 januari 2014

Ett GOTT nyår

Precis som julen blev även nyår alldeles särdeles gott. Champagnen flödade, fyrverkerierna fyllde himlen, det skrattades och dansades - och den ena goda rätten efter de andra avnjöts. De tre familjer som firade tillsammans hade alla fått var sin rätt - med tillhörande dryck - i uppdrag. Så för en utomstående kanske menyn spretade en aning, men för oss som åt gjorde det inget alls!

/Moster


 
Förrätt:
Glasnudelsallad
 
Huvudrätt:
Helstekt oxfilé med potatisgratäng
 
Efterrätt:
Pavlova