måndag 30 september 2013

Mästerkockar, amatörbagare, kockarnas kamp..... och sedan?

Efter Sveriges mästerkock, Hela Sverige bakar och Kockarnas kamp kommer nu Dessertmästarna på Kanal 5. Och hur mycket vi än beundrar Stefano Catenacci och gillar "La Petite France"-bagaren Sebastien Boudet och hans filosofi, blir den självklara frågan: - Har vi inte sett det här förut? När ska vi tröttna på mat- och bakprogram på TV? Aldrig, hoppas vi - och bänkar oss framfört TV:n. Nu börjar det!




Ps. Apropå kockar på TV: Du vet väl att det blir en ny säsong nästa år? Men då behöver deltagarna inte vara rädda för att ställas inför Per Mobergs kritiska ögon: han ersätts av Anders Dahlbom i juryn nästa år. Dessvärre har ansökningstiden just gått ut, men mer info hittar du shär.

söndag 29 september 2013

Barbietårta till efterskottskalaset

Nyligen ställde vi till med "efterskottskalas" för dottern som fyllde sex år i somras. På beställning skulle det bli ett pyjamasparty med några av de bästa kompisarna. Med skräckblandad förtjusning såg vi föräldrar fram emot kalaset: fem ungar ett helt dygn varav några aldrig sovit över själva hos någon kompis förut. Å så en massa socker på det. Vad hade vi gett oss in på....?

Med det sagt lade vi ambitionsnivån lågt. För att vara oss, kanske ska tilläggas. Ganska snabbt bestämde vi oss t.ex. för att varken baka eller laga mat. För handen på hjärtat, ingen av ungarna bryr sig ju nämnvärt om det är färdigköpt eller hemlagat. Ofta är det väl vi föräldrar som vill försöka imponera på andra föräldrar. Så vi köpte Singoallakex, vaniljrån och Mumsmums. Lade upp vindruvor och melon. Och gjorde tårta på färdiga bottnar, köpt hallonsylt och vaniljsås på pulver. Och lade krutet på att dekorera tårtan. För att det är så galet roligt. Och för att vi hade kul när vi gjorde det tillsammas, ungen och jag. Och det blev mycket, mycket lyckat!

/Moster

Ps II: Tycker du även detta är "överkurs" eller har en unge som vare sig är förtjust i tårta eller dockor finns tips på världens enklaste glasstårta nedan.

 Ps I. Jag ville försöka få "kjolen" så hög som möjligt, så jag använde två paket bottnar som jag skar ut lite mindre "rundlar" ur. Delarna som blev över hamnade i frysen - tanken är att göra Cake-Pops av smulorna så småningom. Har Du ingen lust med det och tycker att det är slöseri att kasta bröd, bygger du grädden på höjden istället.



2 pkt färdiga tårtbottnar
1 påse vaniljsåspulver
ca 4 dl mjölk
2 dl hallonsylt.
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 marsipanlock
1 Barbiedocka
Strössel, maränger etc. till dekoration

 Lägg fram marsipanlocket så att det blir rumstempererat. Blanda vaniljkrämen och ställ kallt. Vispa grädden med vaniljsocker. Ta benen av dockan och linda in överdelen i folie (eller i lite marsipan).
Bred vaniljkräm på den första bottnen, lägg på nästa och bred hallonsylt över. Upprepa och avsluta med grädde (bred lite extra grädde på mitten så tårtan blir extra hög och bullig).
Skär några snitt runt om i kanten på marsipanlocket. Använd plasten som locket ligger på och lägg försiktigt locket över tårtan. Dra bort plasten och tryck till på sidorna så at marsipanen sitter tätt (alternativt veckar sig som "klänningsveck" längst ned.
Skär ett kryss i mitten på tårtan och tryck ner dockan. Vik in marsipanen runt dockan och dekorera. 




Jag stansade ut blommor i vit sockerpasta och limmade på strössel med hjälp av "ätbart klister" som jag hittade hos Systrarna Voltaire för 49 kronor. Tänk vilka grejer det finns!



En ännu enklare variant på födelsedagstårta är att göra ett glasståg av glass, kakor, grädde, maränger och chokladsås. Köp två halvliterspaket med glass. Dela det ena glassblocket på mitten och lägg den ena delen ovanpå det odelade glassblocket (=loket). Den andra halvan lägger du efter (=vagn). Gör vagnsidorna av rån, lägg i maränger och ringla över chokladsås. Använd Singoalla eller Ballerinakex som hjul och dekorera med vispad grädde och strössel.



Ps. Eftersom efterskottskalaset var ett pyjamasparty blev det middag också (och frukost, så klart. Mer om det senare). Dottern hade svårt att välja kalasmat: kinamat, hemgjorda hamburgare eller broccolisoppa (!). Till sist blev det kinamat.... Och sedan ett härligt kuddkrig så dun och lampor flög!

fredag 27 september 2013

Rostad paprikasoppa

Visst är det alltid lite vemodigt att behöva ställa in sandalerna i garderoben och börja rota fram strumpbyxor, fingervantar och halsdukar. Men efter den sommar - och höst - som vi haft kan vi inte klaga alltför mycket när hösten nu börjar dra in på allvar. Faktiskt så ser vi fram emot att vackra höstdagar, långa promenader och mys i soffan. Söndagsstekar och mustiga grytor. Soppor och nybakat bröd. Det enda vi möjligen är lite ledsna över är att missa årets bästa tid på världens bästa ö: Skördefesten. Men vi tröstar oss med en fantastiskt god soppa på rostad paprika och ett gott bröd.

Ps. Den andra gången vi gjorde soppan "rundade" vi av med att tillsätta lite grädde efter att soppan mixats slät. Gott det också.


 
 
6 paprikor (röda eller gula)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 dl vitt vin
7 dl hönsbuljong
flingsalt och nymalen peppar
lite olivolja till serveringen
 
Dela paprikorna, ta ur kärnhuset och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grilla dem i ugnen på 275 grader i ca 15-20 minuter tills skalet blivit svart.
Lägg paprikorna i en skål med lock och låt dem stå i ca 20 minuter så att skalen lätt kan dras av.
 
Strimla de grillade paprikorna, skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs lök och vitlök utan att det tar färg. Lägg i paprika och häll på vin. Låt vinet koka in ett par minuter och häll sedan på buljongen. Låt sjuda utan lock i 5 minuter. Mixa soppan slät. Salta och peppra. Servera varm eller kall med lite olivolja över.
 
 


onsdag 25 september 2013

Julsmaker i september

Okej, hur mycket vi än gillar jul, vinter och pepparkakor, kan vi inte låta bli att tycka det är lite väl tidigt med vintersmak på mineralvattnet i september. Och nej, än har vi inte smakat.


söndag 22 september 2013

Svärmors "quiltlax" med rosépeppar

av Moster

I somras bjöd fina svärmor på en rosépepparlax som är "obligatorisk på menyn" när hon har - eller deltar i - de träffar som hon och hennes lapptäcksintresserade (f'låt, "quiltande") väninnor har flera gånger om året på olika platser i landet. Den serveras med salt citronhack och en krämig potatissallad - en riktigt häftig smakexplosion - och det mesta går att förbereda (se tipsen nedan). En perfekt bjudrätt, alltså!

OBS! Receptet är beräknat för tio personer. Vill du ändra räknar du 180-200g lax per person, men tänk på att tillagningstiden också kan ändras då.

 
Lax till 10 personer
  • 2 kg laxfilé
  • 2 msk rosépeppar
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl salt
  • 10 cm purjolök             

  1. Putsa laxen. Krossa pepparsorterna i mortel. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in laxen med detta. Skiva purjolöken fint och lägg på.
  2. Lägg plast på laxen och låt den stå svalt några timmar, tills sockret och saltet löst sig ordentligt.
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Skär laxfilén på längden och skär bort det mörka i mitten. Lägg bitarna på en smord plåt med skinnet nedåt. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
  5. Ta ut laxen och servera genast eller låt svalna. Lika god kall/ljummen som varm.
  6. Servera gärna tillsammans med Krämig dillpotatis och Salt citronhack.
Salt citronhack till tio personer
  • 4 citroner
  • 2 dl socker
  • 2 msk salt              

Skölj och skala citronerna med en potatisskalare så att endast det gula kommer med. Koka skalen i vatten och byt vatten 3 gånger. Skär bort det vita på citronerna. Ta bort kärnorna. Hacka citronköttet. Blanda socker och salt i en bunke. Lägg i citronhacket. Låt ligga ett par timmar. Strimla de kokta skalen fint och blanda med det picklade citronköttet.
 
Potatissallad till 10 personer

1/2 kg färskpotatis
  • 150 g sockerärter
  • 5 cm purjolök
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk senap
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • dillkvistar och cocktailkapris till servering  

    1. Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten. Låt svalna. Halvera potatisarna.
    2. Strimla sockerärterna. Skär purjolöken i tunt.
    3. Blanda gräddfil, majonnäs, senap, dill, salt och peppar i en bunke. Vänd i potatis, sockerärter och purjolök. Smaka av med salt och peppar.
    4. Till servering: Garnera med dillkvistar och cocktailkapris.


     
    Ps. rätten går att förbereda:
    1-2 dagar före: Gör citronhack. Koka potatis.
    Dagen före: Blanda allt till potatissalladen förutom dill. Grava och ugnsbaka
    laxen. Ställ kallt.
    2-3 timmar före servering: Blanda dill i potatissalladen. Om laxen ska serveras varm/ljummen kan den värmas i ca 20 minuter i 100°C, eller så får den stå framme en halvtimme. Ett annat alternativ är att man väntar med att ugnsbaka laxen till 1 timme före servering.
     

    fredag 20 september 2013

    Kockarnas kamp, säsong 2

    Du har väl inte missat att säsong 2 av "Kockarnas kamp" dragit igång på TV4? Vi gillade verkligen förra säsongen och sitter så klart klistrade även den här gång. Men vi erkänner att vi - åtminstone inledningsvis - var lite besvikna på deltagarna. Att vi saknade de där riktigt stora, kända profilerna (ja, utöver Melker Andersson och Christer Svantesson, kanske: konstaterar att vi hade helt fel när vi gissade deltagare efter förra säsongen). Fast några av deltagarna lär säkert bli just det. Thörnström, till exempel. Honom är det ju Catenacci-varning på! För visst är det väl inte bara vi som nästan glömt att det var Tommy Myllymäki vann hela tävlingen? Som bara minns Stefano Catenaccis överlägsenhet?


    Fast det klart. Några av årets deltagare lär ju bli både mer igenkända och folkkära. Jonas Lundgren, till exempel. Häromdagen åt vi lunch på restaurang Jonas. Och blev tyvärr lite, lite besvikna. Gott var det. Men är lokalerna så där ocharmiga, servisen så där tilltuffsade och servicen inte perfekt, behöver maten vara så oändligt mycket bättre för att det liksom ska vara värt det. Och för 135 spänn (exklusive dryck och exklusive kaffe) går vi faktiskt hellre till Mäster Anders ett par kvarter bort: tristare lokaler, ingen känd profil bakom grytorna och samma prisläge, men så oändligt mycket godare.

    torsdag 19 september 2013

    Inlagda tomater

    Så här i skördetider blir vi alla som små ekorrar: vi samlar mat för att förvara tills det blir bistrare tider. För även om vi inte behöver är det ju så roligt - och det blir så gott!

    Av svägerskans fina tomater häromsistens skulle det bli tomatmarmelad hade jag tänkt. Men det blev inlagda tomater istället. Ungefär som inlagd/saltgurka fast med tomater.

    /Moster




    1 kg cocktailtomater
    1 dl salt
    3-4 färska timjankvistar

    Lag:
    2 dl ättikssprit (12%)
    3 dl vatten
    3 dl socker
    1 msk vaniljsocker
    1 kanelstång
    1 tsk fintärnad färsk ingefära
    3 kryddnejlikor

    Skölj tomaterna. Dela dem och strö på salt. låt stå kallt i 3-4 timmar. koka lagen och låt svalna ngt.  spola av saltet och lägg tomaterna på en handduk för att rinna av. Lägg tomaterna på varma rena burkar, slå lagen över tomaterna. Förslut och förvara kallt.


    tisdag 17 september 2013

    Tomat- och baconpasta

    av Moster

    Häromsistens gick jag på skattjakt i fina svägerskans växthus som dignade av tomater. Några av dem användes till den här Coop-inspirerade pastan som blivit en riktig vardagsfavorit i vårt hem. 

    Ps. Har du inte tillgång till färska tomater, funkar det lika bra med krossade tomater på burk.

     
    till 4 personer
     
    500 g pasta
    2 pkt bacon
    1 hackad gul lök
    2 pressade vitlöksklyftor
    1 förpackning krossade tomater (500 g)
    1 tsk oregano
    1½ dl grädde
    Salt och peppar
    riven parmesan
     
    Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
    Strimla baconet och stek det knaprigt i en rymlig stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper, men torka inte ur pannan. Stek lök och vitlök några minuter utan att det tar färg. Tillsätt bacon, tomater, grädde, oregano, salt och peppar. Koka upp och låt puttra ca 5 minuter.
    Vänd ner den nykokta pastan och toppa med riven parmesan.

    måndag 16 september 2013

    Restaurangtillskott

    I vårt område växer det upp restauranger som svampar ur marken. Nyligen öppnade Mama Ye's och stenugnsbageriet Brôt, i dagarna öppnar Indian garden och en libanesisk deli - och det senaste tillskottet heter Rhino food. Så nu räknar vi måndag - Primo Ciao Ciao, tisdag - BankOmat, onsdag - Smakfullt, torsdag... !

     
     


    Ps. Än har vi bara hunnit testa frukosten på Rhino, men gör helt klart tummen upp för både smak och stämning!

    söndag 15 september 2013

    Morsan's allra enklaste kyckling

    Den här kycklingrätten är så oändligt mycket godare än de fåtalet ingredienser ger sken av. Och enkel är den. Och snabbt går det. Servera med pressad potatis och en grönsallad. Och ja, det måste vara cheddarost (gärna Kvibilles whiskylagrade).



    Till fyra personer

    1 grillad kyckling
    cheddarost
    paprikapulver
    3 dl grädde

    Sätt ugnen på 225 grader. Bena ur kycklingen, ta bort skinnet och skär köttet i bitar. Lägg dem i en ugnsfast form. Täck kycklingköttet med ostskivor. Krydda med ganska mycket paprikapulver och häll över grädden. Grädda i ugnen ca 20 minuter, tills osten smält och kycklingen fått fin färg. Servera med pressad potatis och grönsallad.

    lördag 14 september 2013

    Kaffekonst till frukost

    av Moster

    Något av det bästa jag vet är att gå ut och äta frukost. Faktiskt så mycket att jag en gång funderade på att öppna frukostrestaurang med bordsservering och gott kaffe: jag tillhör dem som fortfarande blir alldeles glad över en kaffe med mjölkskum i fint mönster! Innan dottern åt vi frukost ute så gott som varje helg, mannen och jag, medan vi "flippade" tidningar. Frukost eller brunch. Numera blir det mer sällan - och därmed är också lyxkänslan stor när det väl blir av.

     
    Ett favorithak är Mellqvist på Södermalm i Stockholm: En rejäl surdegsmacka med ägg och kaviar, en stor färskpressad juice och valfritt fantastiskt kaffe. Sen är jag redo för allt vad helgen kan erbjuda.

    onsdag 11 september 2013

    Badbomber

    Fina badbomber i form av Cup Cakes: 35 kronor styck på Kryddan i Löttorp. Söta som socker.



    söndag 8 september 2013

    Cheesecake med blåbär och vit choklad

    En supersmarrig "no bake"-cheesecake med blåbär och vit choklad. Vill du ha en kraftigare chokladsmak - eller helt enkelt kombinera vit med mörk - byter du ut digestivekexen mot Oreo's.


    200 g digestivekex (ca 13-14 st)
    100 g smör
    400 g vit choklad
    250 g mascarpone
    200 g Philadelphia
    2 dl vispgrädde
    250 g blåbär - färska eller frysta

    Krossa digestivekexen och blanda med smält smör. Fördela kakblandningen i en form med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter. Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.
    Smält chokladen över vattenbad. Blanda/Vispa försiktigt mascarpone, Philadelphia och grädde. Rör ned den smälta chokladen och vänd ner blåbären. Häll smeten i formen  och ställ kallt minst 2-3 timmar innan servering.






    Ps. När det gäller att krossa digestivekex till cheesecake har jag provat allt: matberedare, mortel, fingrarna.... Men bäst tycker jag det funkar att lägga kexen i en plastpåse (av det kraftigare slaget, typ en "zippåse") och banka sönder kakorna med en kavel eller något liknande.

    torsdag 5 september 2013

    Drakögon

    av Moster

    Jag brukar stolt säga att jag äter det mesta. Att jag inte är rädd för att prova nya saker. Men det finns vissa saker jag helst inte stoppar i munnen. Saker som fortfarande rör på sig på min tallrik. Och saker som med stora (riktiga) ögon stirrar tillbaka på mig från tallriken. Och så finns det gränsfall. De här asiatiska frukterna, till exempel. På det senaste tillskottet på vår restauranghimmel i området serveras en asiatisk frukt till notan: Drakögon. Namnet kommer av att den söta, genomskinnliga frukten påminner om ögongloben, medan den svarta kärnan liknas vid pupillen. Goda. Men lite läskiga, faktiskt: håll med om att set ser ut som frukterna stirrar på en...!

    Ps. Måste bara tillägga att det är ljuvligt att få en god Bibimbap, helt okej kimchii och en koreansk öl i vårt kvarter. Och okej. Jag erkänner. Det finns faktiskt en del andra saker än de ovan nämnda som jag helst inte äter. De där skalbaggarna och larverna som säljs som snacks på koreanska gator låter jag bli. Mest för att de luktar vedervärdigt. Nästan så att surströmming luktar hallon i jämförelse!
     

     
     

    måndag 2 september 2013