lördag 31 augusti 2013

Persikomarmelad med vanilj och vitt vin

av Moster
Det har blivit något av en tradition att hitta en "marmeladsyltig" favorit varje sommar. I år var det utan tvekan den här persikomarmeladen med vitt vin. Har kokat flera omgångar, ibland med nektariner istället för persikor. Lika gott båda delarna. Senare i höst ser jag fram emot att använda samma recept för varianter med plommon eller aprikoser.

Ps. några tidigare favoriter hittar du här:



1 kg mogna persikor
1 dl vitt vin
1 kg syltsocker
1 vaniljsstång

Skålla, skala och kärna ur 1 kg mogna persikor. Skär dem i bitar och lägg dem i en rymlig kastrull. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt sjuda under lock 3-4 minuter. Tillsätt 1 kg syltsocker och låt koka ytterligare 2-3 minuter. Dela 1 vaniljstång, skrapa ur fröna. Lägg frön och den urskrapade stången i katsturllen och rör om. Skumma väl och häll upp på varma, rena burkar. Förslut och förvara svalt.
 

onsdag 28 augusti 2013

Kyckling med basilika, citron och vitlök

Även om vädret kanske fortfarande gör det möjligt att hålla kvar sommarkänslan vid grillen, kanske du tröttnat på grillat efter sommarens många fina kvällar. Här är en kycklingrätt som smakar sommar utan grill. Fast det klart, har du inte tröttnat kan du alltid slänga klubborna på grillen.





4-6 kycklingklubbor eller kycklingbröst med skinn, ca 1,5 kg
1 citron
1-2 krukor basilika
2-3 vitlöksklyftor
olivolja
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
3-4 medelstora fänkål

servera med sallad på bladspenat, minmozzarella och cocktailtomater

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta citronen och riv skalet och blanda med hackad basilika, hackad vitlök och en rejäl skvätt olivolja så att det blir en röra. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsfast form med olivolja. Skiva fänkålen tunt och lägg den i formen.
Lyft på kycklingens skinn och peta in så mycket av röran som du kan. Gnugga resten runt kycklingdelarna. Lägg kycklingen på fänkålsbädden. Baka i ugnen ca 20-30 minuter.

 

söndag 25 augusti 2013

Suger det sista ur sommaren

av Moster

Även om vi är hemma och med spänning ser fram emot en höst med förskola istället för dagis och en massa spännande jobbprojekt, försöker vi hålla kvar sommaren och sommarkänslan så mycket det bara går. Så vi ignorerar att luften känns kallare och att kvällarna inte längre är riktigt så där långa och varma som vi önskar. Istället njuter vi av det vackra vädret med frukost på bryggan, ett glas vin på någon uteservering och låtsats helt enkelt som om vi har semester ett tag till... 



onsdag 21 augusti 2013

Revbensspjäll - sommarens hit

Grillade revbensspjäll har utan tvekan varit en av sommarens favoriträtter - och en rätt som jag tdigare "varit lite skraj" för att testa. Det har verkat så svårt... Men inspirerad av grannarna A&J på andra sidan dungen provade jag en variant som förkokades och penslades med rabarberglaze. Vi serverade med färskpotatis och sallad - vid första försöket en vanlig grönsallad, vid det andra en sallad på ruccola, tomater och balsamvinäger. Mums!




Koka ca 3 kg revben (kamben, korta) till 4 personer i ca 3 liter vatten, 1 gul lök (skivad), 4 vitlöksklyftor (skivade), 1 dl kinesisk soja, 1 msk salt, 8 lagerblad och 20 vitpepparkorn. Låt sjuda under lock i ca 1 timme och låt benen svalna i lagen.

Glaze:
300 g rabarber
1 dl strösocker
1 msk färsk riven ingefära
1 msk olja
1 dl vatten
1 tsk salt
svartpeppar

Ansa och skiva rabarbern. Riv ingefäran. Smält sockret i en kastrull och tillsätt rabarbern så fort sockret smält. Rör i övriga ingredienser och låt alltsammans koka ihop i ca 10 minuter.

Ta upp revbenen ur lagen och låt dem rinna av. Bred glazen på benen och grilla dem tills de fått färg alt. griljera dem mitt i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter.


 
 
 

lördag 17 augusti 2013

Dillmajonnäs till räkfrossa

Okej. Erkänn att Ni tänker 1980-tal, trist vitt bröd och Rhode Islandsås när Ni hör ordet räkfrossa. Eller möjligen en båttur tillsammans med allt annat än nyktra människor och något coverband som Ni glömde namnet på så fort Ni steg i land (men som Ni tyckte var fantastiska där och då och inte kunde förstå varför de inte slagit igenom). Oavsett vilket, håll med om att räkfrossa känns "SÅÅ igår".

Men nyligen hamnade vi faktiskt på räkfrossa. På en oerhört fräsch variant och hyfsat uppdaterad variant:  Goda ostpajer, åtta-tio sorters aioli, mörkt bröd och bröd på surdeg,goda ostar och servispersonal som hela tiden höll våra skalfat i hanterbart skick. Mycket gott alltihopa.

Enda kritiken möjligen att det i princip bara var olika sorters aioli: för de icke-vitlöksälskande fanns föga att hämta utöver en dillmajonnäs - å så den obligatoriska rhode Islandsåsen då...

Ps. Nedan hittar Ni vår variant av dillmajonnäs, god till så väl räkor som fisk.



2 äggulor
3 tsk vinäger
2 tsk fransk senap
ca 3 dl matolja
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 kruka dill

Blanda alla ingredienser utom oljan (bäst om allt har rumstemperatur). Hacka dillen.
Tillsätt oljan, först droppvis under kraftig vispning. Vispa till lagom konsistens och smaka av med salt och cayennepeppar. Rör ned den hackade dillen.

tisdag 13 augusti 2013

"Man tager vad man haver"-sås till pasta

Av sommarens alla grillmiddagar har det inte sällan blivit kött över. I flera fall har resterna tärnats och lagts i frysen för att användas till en god pyttipanna. Men i andra fall har det blivit pastasås av resterna.




 
Lite "man tager vad man haver"är det över den här rätten, men godast blir det med paprika, lök/purjolök, champinjoner, spenat och lite vitlök. Färs det med köttet och låt det koka ihop med en burk creme fraiche.
 
 

söndag 11 augusti 2013

Kycklingspett

Till en av sommarens grillkvällar gjorde vi kycklingsspett som marinerades i apelsin, chili och balsamvinäger. Som tillbehör serverades en couscoussallad, en enkel yoghurtsås - å en alldeles fantastisk solnedgång!






Marinad (bäst blir det med koncentrerad apelsinjuice, men i brist på använde vi en dl av den vanliga frukostjuicen): ca ½ dl koncentrerad apelsinjuice, 2 msk balsamvinäger, ½ dl rapsolja, 2 skivade vitlöksklyftor och ½ röd chili samt salt och peppar.


fredag 9 augusti 2013

Lomelinos jordgubbstårta med vit choklad

av Moster

Egentligen är det smått otroligt, men så här en bra bit in i augusti kan vi fortfarande köpa svenska jordgubbar på vår ö (35 kronor litern). Antar att den segdragna våren inte bara var av ondo, men också att allt fler jordgubbsodlare satsar på olika sorter för att förlänga säsongen.

Oavsett vilken kan vi alltså fortfarande göra Lomelino's fantastiska jordgubbstårta om vi vill, ett recept jag saxat ur en tidning för länge sedan och provade till dotterns "efterskottstårtkalas" tidigare i sommar. Eftersom jag snabbt insåg att jag varken hade de nödvändiga verktygen och långt ifrån det handlag som krävdes (tårtan blev alls inte lika fin som orginalet) kanske ett försök till vore på sin plats...

Ps. Vill du färgar du frostingen rosa med pastafärg: enligt Lomelino blir frostingen alltför tunn om du använder hushållsfärg. Själv använde jag pyttelite bärsaft att färga med och pyntgelé till att göra ett "pärlband" av.


Jordgubbsbotten
4 stora ägg
3½ dl socker
4 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
60 g jordgubbar
½ dl vatten

Kompott
250 g jordgubbar
½ dl gelésocker

Frosting
200g vit choklad
100 g osaltat smör, rumsvarmt
200g philadelphiaost
2-3 dl florsocker
(ev. pastafärg)

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ca 20 cm hög form med hög krage av bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem lite i taget.. Mixa jordgubbarna, blanda med vatten och värm i kastrull. Vispa försiktigt ned purén i blandningen. Häll i formen och grädda i ca 1 timme.
Kompott: Skiva jordgubbarna till kompotten i en kastrull. Mosa dem lite lätt och blanda med socker. Koka i ca 30 sekunder. Ta av spisen och låt svalna.
Frosting: Smält choklad över ett vattenbad och låt svalna. Vispa smör och ost och tillsätt florsocker.

Dela tårtbottnen i tre delar. Varva bottnar med kompott (ev. blandad med lite vispad grädde så att du får en mousseliknande konsistens). Bred en del av frostingen över kakan och ställ den kallt så att den stelnar. Lägg sedan på ytterligare ett lager frosting. Dekorera med blommor, flaggor eller vimplar.
 
 

torsdag 8 augusti 2013

Whisky plus choklad - whiskychoklad?

av Moster

Inser att jag farit med osanning här på bloggen: att jag ogillar att dricka sprit... Men sanningen är den att jag faktiskt gillar whisky. På riktigt. Något som inte mannen gör. Alls. Men snäll som han är köper han hem ett par flaskor när han befinner sig på resande fot. Vid den senaste resan var det faktiskt ett krav: åker man till Skottland så är det liksom ett måste... 

Enligt många är whisky och choklad en oslagbar kombination, men det vet vi alltså inte ett dugg om i vår familj: whiskydrickaren ogillar choklad och chokladälskaren dricker inte whisky... Hur som haver, för dem som så gör bör kombinationen testas. Och om det är bättre eller sämre än choklad som redan smaksatts med den goda drycken, får Ni gärna berätta... !

Marshmallowsspett med ananas och kokos

Barnsligt god efterrätt. Den som gillar choklad serverar med chokladsås. Eller glass. Eller båda delarna.

Varva marshmallows och bitar av färsk ananas på grillspett som blötlagts en stund. Rulla spetten i kokos och grilla tills spetten fått fin färg.

Recept på chokladsås hittar du här:
Barnsligt gott med chokladsås för vuxna

måndag 5 augusti 2013

Potatissallad med honungsvinägrette och parmesanost

Till en spontan grillmiddag nyligen testades en ny variant på potatissallad.




½ kg färskpotatis
1 knippe gräslök
½ ask cocktailtomater
½ påse blandad sallad, t.ex. babyspenat eller mache
ca 150 g ost, t.ex. Västerbotten, vällagrad präst eller parmesan
en näve sockerärtor
Några cocktailkaprisar

Dressing: 1 dl olivolja, 2 msk rödvinsvinäger, 1 msk honung, salt och peppar.

Skrubba och koka potatis. Låt svalna.  Dela potatisen om den är stor och lägg i en skål. Hacka gräslök, dela tomaterna, strimla sockerärtorna och blanda med potatis och sallad. Skär osten i bitar och strö över. Rör ihop vinägretten och ringla över salladen. Dekorera med kapris.

lördag 3 augusti 2013

Pimm's

Högsommarvärmen håller i sig - och vår längtan efter svalkande och läskande drycker likaså. För oss är Pimm's den ultimata sommardrinken mellan strand och grill: inte för stark (Pimm's har 25 procent alkohol), inte för söt och mycket svalkande. Vad Pimm's egentligen är, dvs. starkvin, likör, sprit, vet vi inte, men för en britt är det nog lika otänkbart att inte dricka Pimm's på sommaren som det är för en spanjor att inte hinka Sangria. Vi blandar med i princip lika delar Pimm's och Ginger Ale, men vanlig fruktsoda går också fint - liksom att lägga till lite mineralvatten om du vill ha en svagare variant. Och du behöver inte all frukt i det här receptet: bara citron och gurka funkar också finfint.

Till ca 1-1,5 liter dricka
4 dl Pimm's
4 dl Ginger Ale
10 isbitar
½ Gurka
10 jordgubbar
1 apelsin (eller citron)
1 kruka mynta
(ev 2 dl mineralvatten)

Skär frukten/grönsakera i bitar och varva i en kanna tillsammans med isbitar och mynta. Häll på Pimm's, Ginger Ale (och mineralvatten) och servera direkt.


 
 

fredag 2 augusti 2013

Årets grillfest med barndomens liga

Att barndomsgänget samlas med ungar och respektive en gång per sommar börjar bli lite av en tradition. Förra året var det kräftskiva, i år grillknytis. Och vi räknade till smått overkliga 34 personer!



För vår del blev det knytisfavoriter i repris: korv från Rosas handel, couscoussallad och en enkel yoghurtsås (se tidigare inlägg här). Till kaffet hade dottern och en av värdinnorna bakat blåbärsmuffins och chokladdito. En mycket trevlig kväll som "började på onsdagen, men vi åkte inte hem förrän på torsdagen", som dottern uttryckte det.

/Moster


 


Ps. Vilket recept som användes till just dessa muffinsar vet jag inte, men nedan hittar du några av våra favoriter.