tisdag 31 juli 2012

Pizza på kaffestugan

Kaffestugan i Böda serveras det från och med i år alldeles ljuvliga pizzor, faktiskt bland de godare vi ätit någonsin: Fantastisk tomatsås, ljuvliga smakkombinationer och frasiga kanter som tål att "knackas" på. lagom mängd ost och en kanongod tomatsås. Och alldeles lagom stora. Vad gör det då att det ibland tar lite tid när alla lunchsugna äntrar stugan? För lunch är det tvunget att bli. Eller möjligen en tidig middag. Pizzahörnan stänger nämligen klockan 18.

Mina favoriter är Serrano och den vegetariska med vit sås är ljuvlig. Men även flera "dagens specialare" har varit fantastiska. För ja, jo.... ett gäng besök har det redan hunnit bli. 

söndag 29 juli 2012

Dotterns sommarläxa: Jordgubbspaj från Saltå kvarn

En fördel med den kalla och sena sommaren är att jordgubbssäsongen varat längre. Åtminstone verkar det så. Men nu börjar gubbarna tryta i landet....

Inför lovet fick dottern en sommarläxa: att räkna matte och dokumentera på vilket sätt hon gjort det. Hon har tagit sin läxa på stort allvar och räknat allt möjligt: får, väderkvarnar, dagar, blomsorter... Men den riktiga "läxan" blev Saltå kvarns jordgubbspaj med kardemumma. Hon började med att räkna antalet liter vi plockade och hur många askar som fick plats på en "platta". Sedan blev det till att mäta och räkna alla ingredienser till pajen vi bakade: "50 + 50 +50 +25 g smör blir 175 g smör" osv. Och godare matteläxa har sällan skådats!

/Moster


ca 10-12 bitar

175 g smör
3 dl vetemjöl
1½ dl råsocker
1½ dl havregryn

½ liter jordgubbar (vi tog lite drygt)
3 dl gräddfil
2 ägg
1 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stötta kardemummakärnor

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och rör i mjöl, socker och havregryn.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Grädda skalet i ca 15 minuter.

Öka ugnsvärmen till 200 grader
Skiva jordgubbarna och lägg dem i skalet.
Rör i hop grädfil, ägg, socker, vaniljsocker och kardemumma. Häll smeten över jordgubbarna i skalet.
Grädda i ca 45-50 minuter tills fyllningen stelnat.
Låt svalna. Pudra ev över lite florsocker och servera med vispad grädde.


torsdag 26 juli 2012

Enkel jordgubbstårta med smak av Italien

En variant på jordgubbstårta med savoiardikex och mascarpone. Den som vill ha en vuxnare - och mindre söt - variant marinerar jordgubbarna i 2-3 msk cointreau och har det rivna apelsinskalet (ej saften) i marinaden. Det går också att ha en tesked cointreau i gräddblandningen.


1 pkt savoiardikex
1 ask mascarpone
3 dl vispgrädde
1-2 liter jordgubbar
1 apelsin (skal och saft)

Snoppa och dela jordgubbarna i bitar. Riv skalet på apelsinen, pressa ur saften och lägg alltsammans i en skål. Marinera hälften av jordgubbarna i apelsinsaften en stund till gubbarna mjuknat.
Vispa grädden och blanda den med osten.
Lägg hälften av kexen på ett fat. Skeda över hälften av de marinerade gubbarna och marinaden. Bred därefter hälften av gräddblandningen över dem och fortsätt sedan med ytterligare ett lager kex, marinerade jordgubbar och gräddblandning.
Låt stå en stund innan servering så att kexen hinner suga åt sig av marinaden.
"Strössla" sedan resten av jordgubbarna över "tårtan" innan servering.

söndag 22 juli 2012

Grillad lax med äppelglaze

I vårt sommarhus har gästerna kommit och gått med tät frekvens de senaste veckorna: alldeles, alldeles underbart, tycker vi. Inte minst jag, eftersom det innebär att jag får göra det jag gillar: laga en massa mat i och till trevligt sällskap och prova en massa nya recept.

I mitt tycke ska sommarens middagar vara enkla och opretentiösa. Snabba och goda. Och gärna lagas på grillen. Som regel blir det lite oliver, en röra, några kex och ett glas vin eller en öl medan grillen blir varm. Och när alla är nästan mätta, en enkel efterrätt till kaffet. Nyligen bjöd vi på den här grillade laxen. Äppelsmaken förstärkte vi med äpplen i såsen, men det är alls inte nödvändigt.

/Moster


1 laxsida, ca 800-900 g till 4 personer
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl finklippt dill

Glaze
1/2 konc äppeljuice
1/2 dl flytande honung
3 msk finklippt dill
2 msk finklippt gräslök
1 citron, skal och saft

Börja med glazen: koka upp samtliga ingredienser till glazen.
Låt puttra ett par minuter på svag värme. Låt svalna.
Salta och peppra fisken. Gnid in den med dill.
Grilla laxen i ca 20 minuter med skinnsidan ned. Pensla med glaze några gånger under grilltiden.
Servera med färskpotatis och äppelsås.

Äppelsås: ca 2-3 dl turkisk yoghurt, 2-3 msk majonnäs, 1 finhackad syrligt äpple, 1-2 msk finklippt dill, salt och peppar.

onsdag 11 juli 2012

Midsommarhelgens röror: Romröra och Kaviarröra

På vårt midsommarbord finns alltid en eller ett par röror av olika slag, både till sillunchen och midsommarmiddagen. De här två serveras så gott som alltid till lunchen. Men vem har sagt att de bara kan serveras på midsommar?



Rom- och oströra

400 g philadelphiaost
1 liten rödlök
1/2 lime
100 g ishavsrom
salt och peppar

Blanda ost med finhackad lök och limesaft (ett tips: ta fram osten en stund innan tillagning, så blir den lättare att hantera). Smaka av med salt och peppar. Vänd sist i ishavsrommen och blanda försiktigt så att inte kornen krossas. Servera med knäckebröd eller salta kex. 


Kaviargrädde

2 dl vispgrädde
4-5 msk gräslök
4-5 msk orökt kaviar på tub

Vispa grädden ganska hårt, tillsätt klippt gräslök och kaviar efter smak. Servera som "dipp" med hårt bröd. 



fredag 6 juli 2012

Kent kan också göra vin

Om hårdrockande viner har vi skrivit tidigare (se här). Huruvida Kent kvalar in i hårdrocksgenren kan väl diskuteras, men sällar sig till vinmakarna gör de visst i alla fall.

Ps. Bilden är ett fotografi av senaste Elle á la Carte

onsdag 4 juli 2012

Beer can chicken!

Sommar, sommar, sommar! det är ju för underbart. Man kan grilla varje dag och det kommer bara fram mer och mer grillrecept för var dag som går. här kommer ett toppen recept på beer can chicken. Det är Jamie Olivers recept från boken Jamies Amerika. Perfekt att briljera med på släkt och vänner myset i sommar. Själv fick jag uppleva denna underbara kyckling i helgen hos mina svärföräldrar på landet, kan inte bli så mycket bättre!

/ Fröken Linda


Beer can chicken


4 port

1 stor hel kyckling (ca 1 ½ kg)
1 burk (500 ml) Budweiser eller anna ljus öl

Marinad:
1 tsk färnkålsfrön
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk farinsocker
1tsk chilipulver
flingsalt och svartpeppar
olivolja


Tänk på att ha en grill med lock som kycklingen kan stå rätt upp i.

Tänd grillen. Ta ut kycklingen ur kylskåpet innan du gör marinaden.
Stöt färnkålen coh spiskumminen i en mortel och blanda det sedan med paprikapulver, socker, chilipulver, salt och peppar. Tillsätt sedan 3 msk olivolja och rör ihop till en fin massa. Massera in kryddblandningen ordentligt över hela kycklingen.

Öppna ölburken ovh drick upp eller häll ut hälften av ölen. Trä på kycklingen på ölburken.
Skyffla kolen mot kanterna så inte allt ligger direkt under kycklingen. på så sätt kommer värmeb från flera olika håll. Ställ gärna en alluminium förpackning under kycklingen som fångar upp all vätska som man sedan kan göra en god sås på. Ställ varsamt ner kycklingen på gallret. Låt stå med lock tills kycklingen blir gyllenbrun och släpper lätt från benen. Det tar ca 1,5 h , men man ska vara noga att kolla till kycklingen det kan ta olika tid.
Lycka till i sommar värmen!


söndag 1 juli 2012

Mjölkfri minitårta med jordgubbar och limesmak

Att inte få äta tårta när man går på födelsedagskalas är inte acceptabelt för vår dotter. Så självklart skulle det göras en mjölkfri tårta till kusinerna när hon fyllde år häromsistens. Av mina planer på mjölkfri apelsincurd och hemgjord jordgubbsylt till tårtan blev det dessvärre inte mycket. Sylten jag förberett stod kvar hemma i stan och att göra egen curd kändes lite väl omständigt mitt i allt midsommarfirande. Varför slå knut på sig själv, liksom?

Så jag sänkte ambitionsnivån och nöjde mig med att riva ner lite rivet limeskal i tårtbottnen. Som "grädde" prövade jag Alpro Soya's vispbara "Airy and Creamy". Perfekt "fluff" för en sommartårta - och faktiskt rätt god oxå.

/Moster

Ps. jag delade tårtan i tre delar, med visst besvär. Nästa gång tror jag att jag gör två satser tårbottnar och delar varje i två delar - så blir tårtan riktigt hög och kalasfin!


Minitårta
2 ägg
1 dl socker
½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
Rivet skal av en lime
Smöra och bröa en kakform, ca 12 cm i diameter (med mjölkfritt margarin, så klart).
Vispa ägg och socker pösigt.
Riv limeskalet och blanda ner i smeten.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Låt svalna.

Dela kakan i tre delar. Bred mosade blåbär blandade med lite vispad sojagrädde på det första lagret, mosade jordgubbar blandade med lite sojagrädde på det andra och bred resten av sojagrädden över tårtan. Dekorera med jordgubbar och runda strösselkulor i karamellfärg.