lördag 31 mars 2012

Italiensk köttgryta

En köttgryta som jag ofta bjudit på vid festligare tillfällen är den här italienska, dels eftersom den går att förbereda, dels känns det extra festlig med de olika tillbehören (orginalreceptet tror jag kommer från en gammal Ica Buffé-tidning).

Numera förknippar jag den kanske mest med en "gående middag" vi hade för ett par år sedan: Tretton personer samlades hos vännen M för fördrink och förrätt. Sedan tog hela gänget en femtonminuters promenad hem till oss där huvudrätten serverades med sallad och nybakat bröd (mannen och jag avvek från förrätten en kvart innan övriga gänget och hann grädda de "vridna baguetterna" ur "Annas kokbok" som fått jäsa medan vi åt förrätten). Därefter lämnade vi disken åt sitt öde och promenerade till huset brevid där det blev efterrätt, drinkar och "vardagsrumsdans". Ett kul upplägg - perfekt med frisk luft och lite promenad mellan rätterna - och mycket, mycket trevligt!

/Moster

Ps. Se även "Mosters köttgryta med grönsakerna på sidan" här


till ca 8 personer

ca 1-1,2 kg högrev (eller grytbitar av nöt)
1 msk olivolja + en klick smör
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
2-3 dl rött vin
6 dl vatten
2 msk konc oxfond
1 tsk torkad oregano
1 tsk fänkålsfrön
salt och peppar
(1 sötpotatis)
3-4 potatisar (fast sort)
1-2 morot
1 brk stora vita bönor, ca 400g
1-2 dl gröna oliver med kärnor
ca 1 kruka färsk basilika

Skär köttet i ca 2-3 cm bitar. Hetta upp olja och smör i en gryta och bryn köttet i omgångar. Lägg det åt sidan på ett fat.
Skala och grovhacka lök och vitlök. Skär baconet i tunna strimlor. Fräs baconet utan fett i grytan tillsammans med lök och vitlök. Rör i tomatpuré, oregano och fänkål och låt fräsa med någon minut. 
Lägg i det brynta köttet och lagerbladen. Häll på  vin, vatten och fond. Koka upp och låt koka ca 1 timme tills köttet känns mört. Hit kan grytan förberedas.
Skär (sötpotatis), potatis och morot i grova bitar. Häll i dem i grytan och låt koka ca 30-40 minuter tills grönsakerna är färdiga. Tillsätt bönor och oliver. Låt allt bli varmt.
Tillsätt basilika och servera grytan med sardellaioli, gremolata och nylagad polenta.


Sardellaioli

3 äggulor
½ msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
½ krm salt
1 krm nymalen vitapepar
3 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
3 sardellfiléer
1 tsk rivet citronskal

Vispa äggulor med vinäger, senap, salt och peppar (alt mixa med stavmixer eller i en matberedare).
Tillsätt olja, först droppvis sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning tills att majonnäsen tjocknat.
Pressa i vitlök, tillsätt finhackade sardeller och citronskal.

Gremolata

rivet skal av 2 citroner
4-5 finhackade vitlöksklyftor
2 dl hackad bladpersilja
2-3 msk olivolja

Blanda alltsammans till ett fint "strössel"

Polenta

Laga polentagröt med mjölk enligt anvisningarna på paketet. Se upp, det går fort, så gör gröten strax innan servering.
Rör ett par matskedar smör och ett par deciliter finriven parmesanost.


torsdag 29 mars 2012

Kikärtssoppa från Söders höjder

En kanongod soppa med kikärtor, spenat och citron. Och snabblagad är den oxå. Alltså perfekt vardagsmat. Med ett gott surdegsbröd och en god röra till eller pannkakor som efterrätt blir det lite fest oxå, tycker Moster (...och tackar fina vännen på Söder för receptlånet!).



1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ pkt fryst spenat
2 brk kikärtor (sköljda)
ca 1 liter vatten
2 buljongtärningar
2 tsk torkad dragon
½ dl grädde
½ citron (saften)
ev. lite finhackad färsk dragon
Salt o peppar

Hacka och fräs lök och vitlök i lite olja. Häll i spenaten och låt fräsa med en stund.
Tillsätt ärtor, vatten, buljong och torkad dragon. Koka upp och låt puttra i ca 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Ställ tillbaka soppan på plattan. Låt koka upp och tillsätt grädde.
Smaka av med citronsaft, färsk dragon, salt och peppar.

måndag 26 mars 2012

Ananas med vanilj och citron

Färsk ananas är fantastiskt gott - även om det inte blir fullt lika gott som i Thailand. Thailändsk ananas är ungefär som svenska jordgubbar: godast i världen! Men är man inte i Thailand kan man ge ananasen lite "skjuts" med en sockerlag smaksatt med citron, vanilj, kanel och mynta.

/Fröken & Moster  

Ps. Vill man ha lite "sting" i lagen kan man lägga ner en halv, urkärnad chilifrukt som fiskas upp efter halva tiden. Och vi lade till lite färska blåbär oxå. Mest för att blåbär och mynta är så grymt gott ihop!



Dela en vaniljstång på längden och blanda fröna med 1 dl pressad citronsaft, 0,5 dl råsocker, 2 kanelstänger och lite färsk, finhackad mynta (och ev. en halv chilifrukt).
Skala ananasen och skär den i bitar eller skivor och låt dem dra i lagen i minst 30 minuter.
Servera med glass eller sorbet.

fredag 23 mars 2012

Mandelmjöl

Såg Du veckans avsnitt av "Sveriges Mästerkock"? Det gjorde jag. Förutom att jag var grymt avundsjuk på att deltagarna fick visualisera sina kokboksidéer (jag vill oxå!), var jag också imponerad över resultatet i utslagstävlingen där det bakades "macaroons" (och nej, det blir inte "makaroner" på svenska - även om min 4-åring tycker om att kalla de små kakorna just det - det heter "makroner"). Visst, så där värst snygga kanske de inte blev. Men eftersom jag själv inte ens försökt eftersom jag hört hur himmelens svårt det är - och kanske för att jag har kakorna från Le Nôtre i Paris i färskt minne (se bilden nedan - tagen på familjen S balkong med "Elftetornet" i bakgrunden) - är jag ändå imponerad.

/Moster  

Ps. Vill Du ändå försöka, men har ingen lust att själv mala mandel till mjöl, kan jag tipsa om bageriet/caféet "La Petite France" som säljer små påsar mandelmjöl för 120 spänn. Fint som snus - å ingen möjlighet att skylla eventuella misslyckanden på mjölet. Vissa Konsum-butiker säljer också mandelmjöl - för ungefär halva den summan.

torsdag 22 mars 2012

Thims roliga kaka

I veckan så bakades det på jobbet. Thim ville baka en fin sockerkaka till personalen och vem tackar nej till det...?! Det är väldigt roligt att se hur just barn förändras när dom får skapa själva (se även Mosters inlägg om mat och barn här). De har så mycket härliga nya ideer och namn på saker och ting. Denna dag ville Thim leka med färger, så det blev en riktigt fin kaka.

/Fröken Linda

      

 

Thims roliga kaka
2 ägg
2 dl socker
1½ dl vatten
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
röd och blå karamellfärg

dekoration:
blanda florsocker, vatten och rödkaramellfärg
strössel

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingeredienserna i en egen bunke och vänd sedan ner i smeten.
Dela smeten på hälften i 2 bunkar, blanda sedan ena smeten med rödfärg och andra med blå färg.
Smöra och bröda en sockerkakasform varva sedan den blås och röda smeten så det blir som en tigerkaka. Sätt in kakan i ugnen i ca 30 min.
Låt kakan svalna och ha sedan på glasyren och strössslet.

tisdag 20 mars 2012

Matglada barn

Det brukar ju sägas att man är expert på barnuppfostran ända tills barnen är en del av ens verklighet. Då handlar det mer om att välja sina fighter, för tålamodet räcker sällan till att slåss på alla fronter hela tiden, varje dag! Det brukar ju också sägas att barn aldrig gör som Du säger - de gör som Du gör.

För vår del var vi tidigt överens om att vi ville prioritera sunda matvanor: att vår dotter äter bra saker och att vi äter tillsammans under lugna former. Den stunden på dagen då vi kan landa, umgås och mötas. Numera tar dottern ofta "konversationsansvar": är mannen inte hemma ser hon det som sin uppgift att fråga "hur har Din dag varit idag, mamma? Har det hänt något roligt på jobbet?". Dessutom tycks vårt matintresse ha "smittat av sig": Snart 5 år gammal grejar hon själv att på uppdrag hämta aubergine, fänkål och jordärtskockor på affärens hyllor. Hon klipper ut "fina matbilder" ur gamla tidningar, dekorerar sin tallrik med färska örter och insisterar på att även hennes portion ska fotograferas innan hon börjar äta. Igår insisterade hon på att vi skulle köpa ägg, rädisor, oliver och gräslök: hon ville göra "råttor" som "de gjorde på Bolibompa". Så enligt hennes direktiv blev det "Äggråttor" till frukost imorse. Fina, va'?!


Vi delade ett kokt ägg på mitten, gjorde ett par snitt där vi stoppade ner halva skivor av rädisor (öron). Till ögon använde vi små bitar av svarta oliver (senare fick de även en liten bit grön oliv som nos). Med en tandpetare gjorde vi ett litet hål baktill där vi stoppade in ett strå gräslök som svans. Sen "bäddade" dottern en tallrik med salladsblad och några extra bitar rädisor som "kuddar" till råttorna.

måndag 19 mars 2012

Tomatdressing

Varför inte servera tomaten i dressingen istället för i salladen?

/Fröken & Moster




Klyfta 1 tomat och mixa den med 1 msk olivolja, 1 tsk rödvinäger, ½ tsk socker, ½ tsk salt. Blanda sedan med lite finklippt dill, smaka av med svartpeppar och servera till grönsallad med lite rostade pinjenötter.

lördag 17 mars 2012

Rödbetskaka med citronglasyr

En rotsaksvariant på en gammal hederlig sockerkaka eller - om man så vill - en röd variant på en gammal hederlig morotskaka. Orginalet är hämtat ur ett av de senaste tillskotten i min kokbokshylla, "Året runt med Saltå Kvarn". Mycket god.
/Moster 

Ps. Eftersom kakan bakas på olja istället för smör passar den perfekt att bjuda laktosintoleranta på.


8-10 bitar

2 ägg
2½ dl socker
2 stora rödbetor (skalade och fint rivna)
1 citron (skal och saft)
1½ dl rapsolja
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker

glasyr: 2½ dl florsocker och 1½msk färspressad citronsaft. Blå vallmofrön till dekoration.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt rivna rödbetor, citronskal, citronsaft och olja.
Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten.
Häll smeten i kakformen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna och stjälp upp den.
Rör ihop glasyren, bred den över kakan och strö över vallmofröna.

onsdag 14 mars 2012

Vegetarisk pastasås från Dalen

För länge sedan bjöds vi på den här matiga vegetariska pastasåsen när vi åt en av många goda måltider hos S&E. Och låt Er nu inte luras av Ni tycker att linser är tråkigt och att såsen ser blek och trist ut på bild - den är super!

/Moster


Fräs en hackad gul lök och stor hackad vitlöksklyfta. Häll i lite tärnad rotselleri och en riven morot och låt det fräsa med en stund. Häll i en tetrapack krossade tomater (ca 500 g), 2 dl röda linser, 3 dl vatten, en tärning ekologisk grönsaksbuljong, lite dragon och timjan. Låt puttra i ca 20 min tills linserna är klara. Servera med parmesan till nykokt pasta. 

måndag 12 mars 2012

Gulaschsoppa

Soppa har aldrig varit min favorit mat, jag har aldrigt tänkt på det som riktig mat. Men nu när jag blivit lite äldre så har jag ändrat uppfattning. Soppa kan vara väldigt mysigt och fräscht att äta och det känns oftast inte så fett heller. Så för ett tag sen bestämde jag och min kära mor oss för att laga lite soppa. Det blev en slags gulaschsoppa. Vi hade ett gott surdegsbröd och en vitlöksröra till. Det blev väldigt gott och kändes både fräscht och lätt.

/Fröken Linda

 Gulaschsoppa

4 pers

300 g köttfärs
1 chorizokorv
2 gula lökar
3 paprikor i olika färg
1/2 dl tomatpuré
1 tsk kummin
1 liter köttbuljong

Röra:
2 dl crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 hackad persilja


Skär korven i små bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka paprikan. Bryn köttfärsen i smör i en gryta så att den blir smulig. Rör i korv, lök och paprika och låt det fräsa någon minut. Rör i tomatpuré och kummin. Häll på buljongen. Låt det koka 10-15 min. Smaksätt crème fraiche med vitlök och persilja. Servera köttfärssoppan i stora skålar och rör i vitlöksröran. 

söndag 11 mars 2012

Hårdrockande viner

Att det finns en koppling mellan mat och film har vi ju redan konstaterat (se här). Men vad tror Ni om dryck och film? "Sideways" är väl självklart, kanske också familjefilmen "Föräldrarfällan" (med en tvärsöt och ännu oförstörd Lindsay Lohan i huvudrollen). Men sen är det väl nästan stopp. Om vi inte räknar in gamla kultserien "Dallas" från 1980-talets TV, förstås. I den hinkade ju gamle "JR" (för att inte tala om "Sue Ellen")  i sig en del whiskey, en dryck som väl annars mest förknippas med musik. Framförallt rockmusik. För visst "lever väl" åtminstone hårdrockare på "Jack Daniels"?

Kanske är det dax att slå ihjäl den myten nu. För riktiga rockers dricker tydligen vin. Förra sommaren släppte arrangörerna bakom Sweden Rock Festival ett "limited edition" vin tillsammans med vinproducenten Åkesson/Kiviks Musteri i samband med festivalen. Under senhösten 2011 dök sedan en mer beständig variant upp på Systembolaget (en Merlot med artikelnr: 75362-01).

Dessutom har flera gamla hårdrockshjältar blivit vinproducenter på äldre da'r. Först ut (?) var Motörhead med en Shiraz (artikelnr 6318 på Bolaget). Sedan dess har så väl Whitesnake (en Zinfandel som kan köpas via deras webbsida) som Kiss (även det en Zinfandel, artikel 7271509 på Bolaget) hakat på med egna viner (Whitesnakes kan köpas via deras hemsida). Längst (?) har AC/DC gått steget: tillsammans med vinproducenten Warburn Estate har de tagit fram en hel serie viner. De "vinner" också kategorin "integrera musiken i vinnamnen". För vad sägs om "Back in Black Shiraz" och "Highway to Hell Cabernet Sauvignon" (på Bolaget finns ännu bara "Thunderstruck Chardonnay", artikelnr 74680)? Fast priset för snyggast design går definitivt till Whitesnake (se nedan).
Hur som helst. Nu finns det alltså ingen ursäkt för att inte matcha dryck efter skivsamlingen. Men hur det smakar....? Tja, det har vi dessvärre - ännu - ingen aning om. Men vi gissar att det är  "ömsom vin, ömsom vatten". "Heaven and Hell", helt enkelt.

lördag 10 mars 2012

Böndipp till fördrinken

Ett alternativ till Fröken Lindas kikärtsröra - och en ny, klar favorit till fördrinken för oss båda.

/Fröken och Moster




Fräs 2 pressade vitlöksklyftor och 1 tsk finhackad rosmarin i 2 msk olivolja.
Mixa oljan tillsammans med 1 burk avrunna cannellinibönor.
Smaka av med ½ msk pressad citron, ½ tsk honung, salt och peppar.
Servera med crostini eller krispiga brödstavar (enklaste gör Du genom att skära pitabröd i stavar, penslade med lite olivolja och flingsalt som får rostas i 175 graders ugnsvärme i ca 15 minuter).

torsdag 8 mars 2012

Skåprens /hjärtar/ asiatisk wok

När det är "mer månad kvar i slutet på pengarna" brukar vi köra "skåprensmåltider" här hemma. Då är det nästintill förbjudet att köpa minsta lilla grej, allt ska lagas på det som finns hemma. Allt som oftast blir det då asiatisk wok, mest för att det är ett tacksamt sätt att ta reda på t.ex. en halv paprika som blivit liggande, några småslokiga spenatsalladsblad, två stackars champinjoner, en halv lök eller några morotsstavar som blivit kvar sedan senaste fredagsmyset (vår 4-åring har för tillfället övergivit popcornen till förmån för morotsstavar och dipp).

Perfekt!
/Moster   

Ps. Den "asiatiska touchen" i den här "pyttipannan" handlar om att hitta den rätta balansen mellan chili, vitlök och ingefära och att "smaksätta" med sesamolja och ostronsås. I det här fallet marinerade jag också en stackars skiva fläskkarré och en ensam kycklingfilé i olja, chili, vitlök, ingefära, soja, sesamolja och lite honung en stund.




Skiva vitlök och chili tunt, riv ingefäran på rivjärn, skär alla grönsakerna i strimlor och lägg nudlarna i kallt vatten. Hetta upp matolja i en wok eller stekpanna och fräs snabbt vitlök, chili och ingefära. Fräs kött eller kyckling snabbt. Ta upp och ställ åt sidan. Häll ny olja i woken och fräs snabbt grönsakerna. Lägg tillbaka köttet/kycklingen i pannan, häll av nudlarna och låt dem fräsa med. Smaksätt med ostronsås, chilisås, sesamolja och soja.

tisdag 6 mars 2012

Morotssoppa med apelsin och ingefära

Himmel å plättar vilken god soppa!
(Fast "plättarna" serverade vi  förstås som efterrätt...!)


Till 4 personer
2 gula lökar
6-7 stora morötter
ca 2 cm färsk ingefära
Saft av 2 apelsiner
1 hönsbuljongtärning
7 dl vatten
½ dl grädde
salt och svartpeppar

Lite creme fraiche och rostade pumpakärnor till servering.

Skala och finhacka löken, skala och riv morötterna grovt. Skala och riv ingefäran fint.
Fräs löken på svag värme tills den blivit glansig. Tillsätt morötter och ingefärar och fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt vatten och buljong och låt koka ca 10 minuter.
Mixa soppan slät, tillsätt apelsinsaften och grädden. (Mixa eventuellt soppan en gång till så att den blir riktigt slät).
Rosta pumpafröna i en torr panna och servera dem till soppan med en klick creme fraiche.

lördag 3 mars 2012

Rödvinssås - eller rödvinssky

Vi gillar sås av "sky"-typ, gärna med rödvin. Så när vi firade Fröken Linda nyligen gjorde vi en fantastiskt god variant med citron- och rosmarin som vi åt med en bit grillad (i panna) entrecôte och vitlöksrostad potatis.

/Fröken och Moster


Sky för 4-6 personer
2 skivor bacon
1 gul lök
2 msk brun farin
2 dl rödvin
1 kvist rosmarin
3 dl buljong av kalvfond
3 msk balsamvinäger
ev. maizena
1-2 msk färspressad citronsaft
1 tsk finrivet citronskal

Strimla baconet tunt och fräs det med finhackad lök och farinsocker.
Tillsätt vinet och rosmarinkvisten. Låt koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt buljong och vinäger. Låt koka ihop tills 3/4 av vätskan återstår. Sila av.
Red eventuellt med lite maizena, tillsätt citronjuice och skal och låt sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera skyn till en köttbit och vitlöksrostad potatis (vi mixade 2 vitlöksklyftor med ½ dl olivolja, vände  drygt ett ½ kg små, halverade mandelpotatisar i olja och bakade dem 30-40 minuter i ugnen på 175 grader).

fredag 2 mars 2012

Frökens födelsedag!

I dag blir jag ett helt år rikare, fint på många sätt, men det går lite för fort. Jag har stått och bakat halva natten, har gjort en helt ny tårta så vi får väl se om den blir omtyckt. Jag har inte sovit en blund på hela natten, känner mig som ett litet barn i väntan på något gott.  Förra helgen blev jag lite firad av min kära moster och morbror. Jag fick två underbara koppar med en variant på "Keep Calm and Carry On"-temat. De var jättefina och passade mig perfekt. Tack så mycket igen!

/ Fröken Linda