torsdag 29 september 2011

Ugnsbakad lax med fänkål och tomat

Förr i tiden var lax festmat, idag är det vardagsmat. Eller som i vårt fall, nästan "var dags mat". Nyligen gjorde vi denna variant.

/Moster

Ps. Vi serverade med bulgur. Vill man ha en "färgstarkare" tallrik rekommenderas belugalinser. Men egentligen behövs inget mer än en grönsallad: fänkålen gör rätten tillräckligt mättande.



4 port
3-4 fänkål (beroende på storlek)
1 citron, skal och saft
2 askar körsbärstomater (á 250 g), halverade
1-2 msk olivolja
4 laxfiléer
1 tsk salt
svartpeppar
3-4 msk hackad persilja.

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa fänkålen och spara "dillvipporna". Skär varje fänkål i 6 klyftor och koka dem i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Låt rinna av. Lägg fänkål och tomathalvorna i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och ställ in i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Skrubba citronen och riv skalet. Finhacka "fänkålsdillen" och blanda med citronskalet.
Lägg fisken ovanpå grönsakerna i formen. Strö över citron- och dillblandningen. Pressa över citronsaft. Salta och peppra. Stek ytterligare ca 15 minuter i ugnen tills fisken är färdig. Strö över hackad persilja och servera.

onsdag 28 september 2011

Äppelcheesecake i glas med vit choklad

En efterrättsvariant på vårt tidigare recept på cheesecake med kanelstekta äpplen. Som vi nämnt tidigare är det perfekt att göra cheesecake i glas som efterrätt eftersom det både går fort och är möjligt att förbereda. Här kommer en lite "höstigare" variant med kanelstekta äpplen och vit choklad. Jag använde färdigt äppelmos (variant två av receptet), men det går rätt snabbt att koka ihop en kompott.

/Moster


Till 4 personer
8 (6) äpplen
(½ vaniljstång)
(½ citron)
(3/4 dl socker, gärna råsocker)
½ msk kanel
1 msk honung
1 msk smör
2 digestivekex
100 g philadelphia
100 g vit choklad
1 dl matlagningsyoghurt

(Koka kompott på tärningar av 6 äpplen, vaniljstång, saft och skal  av citron.)
Tärna 2 äpplen och stek dem med kanel, honung och smör.
Blanda hälften av de stektna äpplena med krossade kex och lägg blandningen i 4 glas.
Vispa äppelkompott med Philadelphiaost och fördela detta i glasen. Ställ i kylen.
Smält chokladen och blanda med yoghurt. Fördela även detta i glasen och toppa med resten av de stekta äpplena vid servering.

tisdag 27 september 2011

Kollegans asiatiska lax

En tid var vårt recept på asiatisk lax hett eftertraktat på min arbetsplats. En kollega kontrade då med en variant som vi nyligen provade. Mycket god!

/Moster

Ps. Vi hade slut på sesamfrön och valde istället att lägga till ett par teskedar sesamolja i marinaden och strö rostade pinjenötter över laxen. Inte så asiatiskt, kanske. Nästa gång blir det definitivt frön.


Blanda (till 4 p)
2 msk soja
2 msk riven ingefära
1 pressad vitlök
2 tsk farinsocker
2 msk sesamfrön

Häll marinaden över ca 600-700 g lax i en ugnsfast form. Stek laxen i 200 grader, ca 15-20 minuter.

söndag 25 september 2011

Timjan- och apelsinbakade morötter till kryddig korv

Grovkornig senap från Öland, kabanoss från Rosas handel och morötter från eget Ölandsland - mer Ölandssmak än så här blir det inte!

/Moster


till 4 personer

1 kg morötter i klyftor på längden.
2 msk grovkornig senap
finrivet skal av 1 apelsin
2 msk olivolja
½ tsk salt
svartpeppar

Lägg morötterna i en ugnsfast form. Rör ihop med övriga ingredienser och blanda med morötterna. Baka ugnen på 225 grader i ca 25 minuter. Garnera med färsk timjan.

fredag 23 september 2011

Limepaj med hallon- och grädde

Den här pajen har ingått i min standardrepertoar i många år nu. Det bästa med pajen - förutom att den är kanongod, förstås - är att den med fördel tillagas dagen innan. Perfekt, med andra ord!

/Moster  (ps. Jag tror att receptet ursprungligen kan ha kommit från en av Arlas receptbroschyrer)


till 8-10 bitar

Pajskal:1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 äggula

Fyllning:3 ägg
2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
1 tsk rivet limeskal
ca 3 msk pressad limesaft
florsocker
Blanda de torra ingredienserna till pajskalet, tillsätt smör och äggula och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Låt vila ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet och grädda i ca 10 min. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner mjöl, limeskal och limesaft. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Pajen ska vara lite lös i mitten, den stelnar när den kallnat. Låt vila i kyl över natten. Pudra på florsocker, garnera ev med rivet limeskal och servera med lättvispad grädde och hallon

torsdag 22 september 2011

Cheesecake med kanelstekta äpplen

Hösttider är äppeltider. Här kommer en kaka som inte behöver ugn.

/Moster


8-10 bitar

Botten:
15 digestivekex
50 g smör

Fyllning 1:
4 syrliga äpplen
4 msk råsocker
1 msk kanel
25 g smör

Fyllning 2:
1 brk kesella
2 dl vispgrädde
2 msk råsocker
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret och blanda det med krossade digestivekex. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten.
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och stek dem mjuka i smöret. Blanda med socker och kanel. Lägg klyftorna på bottnen.
Vispa grädden till fast skum med råsocker och vaniljsocker. Vänd ner kesellan. Bred ut krämen över äppelklyftorna. Låt kakan vila i kylen minst en timme innan servering.

onsdag 21 september 2011

Cheesecake med chévre

Cheesecake, ostkaka och käsekuche. Olika språk för samma sak kan tyckas, men visst är det en skillnad i smak och konsistens....?

Medan cheesecake har botten av digestivekex har den svenska ostkakan ingen botten och innehåller mandel. Och för mig hamnar den tyska käsekuche:n någonstans mittemellan. Därför är det än svårare att placera den här varianten som är en amerikansk cheesecake med konsistens som påminner om en käseküche och en svensk "touch" med lingon. Vad den än är, så är den iallafall god!

/Moster.

Ps. Orginalreceptet kommer från systrarna Eisenmann


ca 10-12 bitar

ca 12 digestivekex
75 g smält smör
400 g philadelphia
400 g chévre (utan kanter)
2½ dl ströscker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
4 ägg

Lingonkräm: 2 dl kesella, 1 dl lingon (frysta funkar) och 1 dl florsocker.

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smöret med krossade kex och tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten.
Vispa ihop Philadelphiaost, chévre och socker. Blana i mjöl, vaniljsocker och salt till en slät smet. Tillsätt ett ägg i taget och rör ordentligt.
Häll fyllningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Kakan ska vara lös i mitten, det stelnar när den kallnat.
Låt kakan kallna helt, lossa den försiktigt från formen. Låt den gärna stå i kylen ett par timmar eller över natten innan den serveras.
Blanda lingonkrämen och bred den över kakan före servering.

tisdag 20 september 2011

Tomatmarmelad

Förutom att våra egna tomater hittade hem till storstan, fick vi ett lass av finaste M. Med köket fullt av härliga tomater i olika färger och former blev det så klart en väldigt vacker tomatsallad, men också en kanonkod tomatmarmelad. Eller sylt. Eller hur det nu var....

/Moster




1 citron
1 bit färsk ingefära
1 dl vatten
1 kg tomater
500 g syltsocker med pektin

Tvätta citronen och finhacka den i små, små bitar. Skala en bit ingefära. Koka citronhacket med ingefärsbiten i vattnet i ca 10 minuter. Skålla och skala tomaterna och tärna dem. Fiska upp ingefäran och tillsätt tomaterna. Koka i 2 minuter. Tillsätt sockret lite i taget och rör till sockret löst sig. Häll upp på varma burkar och förvara svalt.

måndag 19 september 2011

Minestronesoppa

Jag har under hela min uppväxt haft problem med magen och för en tid sedan blev jag diagnostiserad med IBS (Irritable Bowel Syndrome), även kallad Colon Irritabile. Det innebär att jag har en lätt irriterad tarm.

Det är ganska svårt att veta vad man ska stoppa i sig i detta läge och man ska ju helst äta "snäll mat". Men då dyker frågan upp: vad är snäll mat? Får man aldrig äta god mat då? Jag ska försöka ta reda på allt detta och mat som är både god och snäll för magen. Idag fick jag till en riktigt bra soppa som jag hoppas är snäll för min mage. Jag har fått för mig att soppa ska vara bra för magen. Soppan blev jättegod och en riktig hit här hemma.

/Fröken Linda



Minestronesoppa

1 l vatten
200 g pasta
1 förpackning krossade tomater med basilika
1 grönsaksbuljong tärning
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpure
2 morötter
1 palsternacka
2 dl majs
½ dl klippt basilika
olivolja till stekning
salt och peppar

Riv morötterna palsternackan och vitlöken.
Fräs det i en kastrull med lite olivolja tillsamans med tomatpuren.
Tillsätt sedan de krossade tomaterna och vattnet.
Tillsätt buljong tärningen och låt puttra i ca 10 min.
Koka pastan enligt förpackningen och häll i den och majsen i den varma soppan.
Smaka av med salt och peppar och basilika!

Enjoy!

söndag 18 september 2011

Kyckling med chévreröra och ugnsrostade grönsaker

Den här rätten tror jag alla vi känner blivit bjudna på hos oss någon gång. Det låter kanske tråkigt, men allt går att förbereda och det är så himla gott med ugnsrostade rotsaker. Särskilt i skördetid. Faktum är att jag skulle kunna skippa fågeln helt och bara äta grönsaker och röra.

/Moster  

Ps. Observera att receptet är för 8 personer - och glöm för all del inte honungen på grönsakerna! För honung och chévre är ljuvligt....


Marinad till 8 kycklingfiléer
3 citroner (rivet skal och saft)
minst 1 kruka timjan (hackad)
1 dl japansk soja
salt och nymalen svartpeppar

Ugnsrostade grönsaker
10-12 stora potatisar
5 stora morötter
1 liten kålrot
3 medelstora fänkålsstånd
1 vitlök i klyftor
olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar

Chèvrekräm
ca 300 g chévreost (utan kanter)
ca 2 dl matlagningsyoghurt/yoghurt av turkiskt typ

Banka ut kycklingen eller dela dem på längden om de är stora. Blanda marinaden och låt marinera minst 2 timmar i kyl.
Smula chévreosten och blanda/mixa med yoghurten. Låt stå kallt till serveringen.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rotsakerna i grova bitar. Ansa fänkålen och skär den i grova strimlor. Lägg alla grönsakerna i en långpanna. Ringla över rikligt med olivolja och flytande honung. Rör om, salta och peppra. Stek i ugn i ca 50 minuter (höj gärna värmen och flytta upp dem i ugnen mot slutet).
Stek kycklingen (eller bryn den runt om och låt den steka färdigt i ugnen, ca 15 min i 160 grader).
Servera med grönsaker och toppa med chévrekrämen.

lördag 17 september 2011

Hallonpanacottapaj

Egentligen en perfekt sommarpaj eftersom Du inte behöver någon ugn. Men den funkar lika bra som efterrätt - eller som "utkilnings-"/fredagsfika på jobbet...!

/Moster

 Ps. Receptet kommer från Systrarna Eisenmann


8-10 bitar

12 digestivekex
75 g smält smör
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g philadelphiaost

Smula kexen och blanda smulorna med smält smör. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten. Låt stå kallt i kylen medan fyllningen görs.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud över svag värme tills sockret löst sig.
Ta upp gelatinbladen ur vatten, krama ur och vispa ner dem i grädden. Ta kastrullen från värmen och låt det hela svalna något.
Mixa hallonen till puré med en stavmixer eller i en matberedare. Rör ned Philadelphiaost och hallonpuré i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i formen.
Låt pajen stelna i kylskåpet minst 3 timmar. Servera med färska bär.

fredag 16 september 2011

Vatten, vatten, bara vanligt vatten

Vanligt vatten är det godaste som finns! Rent dricksvatten ur kranen är en fantastisk lyx vi i Sverige tar nästan alldeles för givet, men vi har ju oxå fantastiskt gott mineralvatten. Eftersom vi har vår Sodastreamer på landet blir det en del vattenköp, särskilt som dottern brukar få välja en flaska (50 cl) med smak till popcornen och fredagsmyset varje vecka. Men det går ju att smaksätta den egna vattnet också - med bubblor eller utan. Nedan följer några tips, inspirerade av Vurma, men egentligen är det bara fantasin - och smaken - som sätter gränser.

/Moster


* Basilika, jordgubbar, citron
*Mynta, jordgubbar, citron
*Äpplen, timjan, citron
* Citron, ingefära, röd chili
*Tomat (hela), basilika
*Melon, citron
*Gurka, citron
*Morötter, citron

torsdag 15 september 2011

Majssoppa med baconströssel

För en tid sedan hade DN ett recept på majssoppa som lät god. Och det var den. Så god att den lockade alla barn på vårt våningsplan.

/Moster
Ps. Tyvärr insåg jag att vår stavmixer börjar ha gjort sitt, så soppan blev inte fullt så krämig som jag tänkt.



Majssoppa till 4 personer
2 gula lökar
2 msk smör
3 burkar majs (á 300 g)
1 liter vatten
3 msk konc kycklingfond
1 msk pressad citronsaft
svartpeppar
1 pkt bacon (140 g)
½ dl hackad persilja

Skala och hacka löken. Fräs den i smöret. Häll av 2 burkar majs och låt dem fräsa med löken i 3 minuter. Tillsätt vatten och fond. Koka ca 5 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med citronsaft och svartpeppar.
Strimla bacon och knaperstekt det på medelvärme. Häll av 1 burk majs, höj värmen på stekpannan och låt majsen fräsa med baconet tills majsen fått fin färg. Låt det rinna av på hushållspapper. Blanda sedan med persiljan. Servera strösslet till soppan.

onsdag 14 september 2011

Morötter

I början av sommaren satte jag och min 4-åring en hel massa frön och planter i jorden. Alldeles för sent, men vi hade så roligt när vi höll på att det inte hade spelat någon roll om det inte hade blivit något. Men det blev det. Allt hann vi inte få se, men när min svägerska och hennes man nyligen lånade vårt sommarhus tog de hand om det som växt till sig efter att vi åkt. Så i helgen fick vi rödbetor, morötter i olika färger, mangold, persilja och tomater.

Morötterna skar jag i stavar, fräste i lite smör och pressad vitlöksklyfta. Jag hällde på en deciliter vatten och lät det koka in, hällde på en bunt finklippt persilja, saltade och serverade det hela till en fransk fiskgratäng.

/Moster 

tisdag 13 september 2011

Grymt god vegetarisk pastagratäng

Hä om dagen såg jag ett avsnitt av "Landet brunsås" som handlade om "den svenska köttfrossan". Avsnittet fick mig att tänka till ordentligt. Jag ska hädanefter försöka att köpa "bra kött", inte alltid bara titta på priset.

Jag skrev även en matsedel och tänker försöka lägga in lite vegetarisk kost här hemma, som min moster är väldigt bra på. Just i dag var det pastagratäng som stod på schemat och det blev det!

/Fröken Linda


Vegitarisk pastagratäng
4 port

400 g pasta
5 dl Oatly i mat (eller matlagningsgrädde)
1 riven morot
1/4 purjolök
1 rödlök
8 coctailtomater
8 soltorkade tomater med tex basilikasmak
1 gul paprika
Timjan, oregano,
salt och peppar efter behag.

Koka pastan enligt anvisningen på förpakningen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla rödlök, purjolök, paprika och soltorkade tomaterna.
Klyfta tomaterna och riv moroten.
När pastan är klar så blanda allt i en ungsfast form, blanda gärna i lite av oljan från de soltorkade tomaterna.
Häll på oatlyn/grädden och krydda efter behag.
Blanda allt väl och sen skjutsa in gratängen i ugnen i ca 20 min tills den fått lite färg.

Ps Man kan även riva över ost på gratängen om man tål och äter det.

Grannarnas goda chévreröra

- "Du som bor i Stockholm, hur ofta umgås Du egentligen med Dina grannar?"

Den frågan ställdes vid ett middagssamtal nyligen (...och kom sig av att vi egentligen talade om sketchen ur TV-serien "Hipp Hipp" där personer från andra länder får lära sig att bli svenskar). Och jag blev det stora undantaget. För vi umgås faktiskt med våra grannar. Ofta. Det bor så mycket trevligt folk här att det liksom är svårt att låta bli!

Några av de bästa bor vägg i vägg och agerar ofta "räddare i vardagsnöden". Ni vet, när kylskåpet gapar tomt och middagsinspirationen lyser med sin frånvaro. Då är det lyx att bli inbjuden på makaroner och köttbullar. Ibland blir det ett glas vin istället. Å har vi tur blir vi bjudna på deras goda chévreröra på crostini till vinet.

/Moster



Rör chévreost mjuk med en klick creme fraiche, gräddfil eller yoghurt. Smaksätt med ett par matskedar god fikonmarmelad (helst av den rödbruna sorten). Ställ fram röran, en skål crostini och låt gästerna själva förse sig.

söndag 11 september 2011

Kycklingfilé med couscous och citronsås

Vid första tjejmiddag efter sommarsemestrarna för en vecka sedan var det varmt och solen  lyste från en klarblå himmel. Så det fick bli mat med lite sommarkänsla, trots att hösten egentligen är här.

/Moster



För 6 personer
Marinad:
2 lime
1 citron
2 vitlöksklyftor
2 dl japansk soja
1 dl sesamolja
svartpeppar
6-8 kycklingfiléer
4 msk rostade sesamfrön (rosta dem i het pannan eller i ugnen på 200 grader).
några blad basilika

Riv skalet av limfrukterna, pressa citron och vitlök. Blanda med soja, sesamolja och peppar. Låt kycklingen marinera i minst 30 minuter. Torka av marinaden ordentligt, halstra dem i torr grillpanna eller bryn dem i stekpanna. Låt dem steka klart i ugn på 160 grader ca 15 minuter. Strö över sesamfrön och strimlad basilika vid serveringen.

Couscoussallad
3 dl vatten
1 buljongtärning (gärna hönsbuljong)
3 dl couscous
olivolja
3 paprikor (röd, grön och gul)
1 stor gul lök
2 stora tomater
1 avokado
1 mozarella
Basilika

Lägg couscousen i en skål. Koka upp vatten, buljong och en skvätt olivolja (eller smula buljongen över couscousen och koka vattnet i vattenkokaren). Häll det över grynen, täck med plastfolie och låt stå ett par minuter tills vattnet "kokat in".
Skär lök och paprika i tärningar och fräs i lite olivolja.
Tärna tomater, avokado och mozzarella. Strimla basilikan. Blanda alltsammans med couscousen.

Citronsås
1 citron
2 vitlöksklyftor
5 dl gräddfil
1 tsk socker
4 strimlade basilikablad
salt och svartpeppar

pressa citronen och blanda med övriga ingredienser. Låt stå kallt en stund innan servering.

lördag 10 september 2011

Två tilltugg till drinken

Förrätter måste ju inte ätas sittande. Varför inte göra några fler tilltugg till fördrinken istället för förrätt?  Häromsistens blev det tryffel- och salamicrostini och grönpeppriga snittar. Rörorna går att förbereda, brödet likaså.

/Moster 

Ps. Grönpepparröran gör sig bättre på hårt tunnbröd, men funkade hyfsat på samma sorts crostini som salamin. Och Du, lägg inte på röran förrän precis innan servering om Du använder tunnbröd.


Tryffel och salamicrostini
Skiva ½ baguette i tunna skivor, pensla dem med lite olivolja och strö över flingsalt. Rosta i ugnen på 200 grader tills de får lite färg. Låt svalna.
Blanda ½ ask Philadelphiaost (100g) med ½ tsk tryffelolja. Salta och pepra. Bred osten på brödet och toppa med en skiva salami.


Grönpepprigt tunnbröd
½ ask  Philadelphiaost (100g) eller Mascarpone
2 tsk torkad grönpeppar
½ tsk salt
½ tsk socker
½ lime
1 skiva hårt tunnbröd
3-4 jordgubbar
svartpeppar
10-15 citronmelissblad

Blanda osten med krosad grönpeppar, salt, socker och saft från limefrukten. Låt stå svalt ett par timmar så att smakerna hinner mogna.
Skär eller bryt brödet i mindre bitar. Klicka på ostkrämen. Dekorera med jordgubbsbitar som vänts i lite grovmalen svartpeppar och ett citronmelissblad.

fredag 9 september 2011

Stor Empas bästa fredagsmys!


För ett tag sedan hade mina sommararbetskamrater en liten träff för att frossa i allt som har med mat att göra. Då hade min vän tagit med sitt bästa fredagsmys recept och nu är jag helt frälst av detta.

/Fröken Linda




2 dl creme fraiche
½  påse tacokrydda
2 avokado
3 tomater
½ purjolök
Västerbottenost efter behag
Nachochips att äta med

Rör ner tacokryddan i creme fraichen och breut smeten på ett fat.
Mosa avokadon och fördela den jämt över smeten.
 Hacka tomaterna fint och strö ut det över avokadon.
Strimla purjolöken och strö ut den över tomaten.
Riv sedan över västerbottenosten efter behag.

Ps. Om man villa ha mjölk fritt så skippa osten och byt ut creme fraichen mot soya yoghurt.







torsdag 8 september 2011

Björn- & blåbärspaj

Färska eller frysta, bara björnbär eller både och. Pajen blir lika god oavsett.
Jag gjorde "latmajas" variant (dvs. smälte smöret i kastrull, lät det svalna lite och rörde sedan ned det torra), men en "vanlig" pajdeg funkar lika bra.

/Moster



8-10 bitar
175 gram (rumsvarmt) smör
½ dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 pkt frysta blåbär och/eller björnbär (á 225 g)

Sätt ugnen på 225 grader. Skär smöret i mindre bitar, tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter, men spar lite deg att smula över fyllningen. Bred ut bären och smula över lite deg.
Gräddai ca 20-25 minuter tills björnbären "smält" och pajen fått fin färg i kanterna. Låt svalna och pudra över lite florsocker. Servera ljummen eller kall, med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

onsdag 7 september 2011

Vänner är livets krydda

Barnbarn sägs ju ofta vara "livets efterrätt". I så fall vill jag hävda att vänner är livets krydda. För utan kryddorna i mitt liv vore tillvaron tämligen trist och smaklös. Det spelar ju ingen roll hur god maten än är när du äter själv - lika gott som i vänners sällskap smakar det ändå inte. Vid tjejmiddagen i helgen fick jag dessutom en knippe timjan från en väns trädgård som "istället för en blomma till värdinnan-present". Passande, eller hur? Nu grunnar jag som bäst på vad jag ska göra med den. Blåbärssylt med timjan, kanske....?

/Moster

tisdag 6 september 2011

Coleslaw

På tillbehörsbordet när det vankas hamburgare finns ofta en klassisk coleslaw. Enkelt och lätt, eftersom den bara blir bättre om den görs några timmar innan den ska ätas.

/Moster
Ps. Salladen är även god till annat, t.ex. köttfärs- eller kikärtsbiffar.



6-7 dl finstrimlad vitkål
1 morot
1 lite rödlök
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
två nypor socker
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar

Strimla kålen fint (t.ex. med hjälp av en osthyvel), riv moroten fint och skiva löken tunt. Blanda creme fraiche, majonnäs, senap, socker, salt och peppar. Rör ner grönsakerna. Låt stå i kylen ett par timmar innan servering.

söndag 4 september 2011

Vaniljbullar med strössel

Vaniljbullar är något jag alltid har älskat och har många minnen till. Som liten fick jag nästan alltid vaniljbullar hemma hos gammelmormor. För att göra bullarna lite somriga och mysigare blandade jag färgglatt strössel och pärlsocker. Bullarna blev otroligt fina. En hit på barnkalaset kanske? 

/ Fröken Linda



Vaniljbullar
1 msk svarta kardemummakärnor
dl vatten
g färsk jäst
dl strösocker
tsk salt
mjukt smör
 ägg
1 vetemjöl special
smör, socker och vaniljsocker till utbakningen

Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
       Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
 Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 4 delar.
Kavla ut en del och smöra på hela degen strö sedan över socker och vaniljsocker så det täcker degen.
Rulla ihop degen och lägg i formar eller direkt på bakplåtspapper.
Låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och ströslet.
Grädda bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.

lördag 3 september 2011

Sesamkakor

Till kategorin "nyttigare" kakor hör dessa sesamkakor som både kan tjäna som ett snabbt sätt att få upp blodsockret och som mellanmål ihop med ett glas mjölk till dottern.

/Moster

Ps. Vill Du ha kakorna "så nyttiga det bara går" använder Du oskalade sesamfrön. Själv har jag oftast skalade frön hemma (använder dem till allt från asiatisk mat till hamburgerbröd) och hade därför lite svårt att motivera mig till särskilt inköp för att göra kakor. Oavsett vilket är trricket är att låta honungen karamelliseras ordentligt (annars blir kakorna mer sega än knapriga) samtidigt som sesamfröna inte får brännas vid.




Till ca 20 kakor

3 dl sesamfrön
1,5  dl kokosflingor
1 dl honung
1 krm salt

Blanda alla ingredienser och häll blandningen i en stekpanna. Stek/rosta blandningen på medelhög värme tills honungen karamelliserats och frön/flingor rostats. Det tar ca 8-10 minuter. Rör hela tiden eftersom fröna lätt bränns. Häll smeten på ett bakplåtspapper och lägg ytterligare ett papper ovanpå. Kavla ut smeten så att det undre pappret täcks. Låt svalna och stelna. Bryt sedan kakan i mindre bitar och förvara i burk.

fredag 2 september 2011

Grahamsknäcke!

Min kära mor firade 40 hela år för ett tag sedan och då stod jag för själva bakandet till kalaset. Jag gjorde en himla massa bröd och detta var ett knäckebröd som jag gjorde. Jag har aldrig bakat knäckebröd förut så det blev en liten utmaning. Jag har tagit receptet från Leilas bok "a piece of cake" men som vanligt bytte jag ut mjölken mot vatten i stället. Man kan ju säga att knäcket blev lite av en hit tillsammans med körsbärsmarmeladen.

 / Linda



Grahamsknäcke

ca 24 knäckebröd

5 dl vatten
½ msk honung
½ msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk hel kummin
1 tsk hela färnkålsfrön
10 g färsk jäst
2 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
7 dl grahamsmjöl

Blanda ljumet (ca 37 grader) vatten med honung, sirap,salt och kryddor som har stötts i mortel innan.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta i hop degen till en elastisk deg.
Sätt ugnen på 225 grader
Jäs degen under bakduk i ca 1 timme.
kavla ut runda super tunna kakor på ett väl mjölat bord. Lägg dom sedan på en plåt med bakplåtspappaer.
Grädda i mitten av ugnen i ca 4-5 min, tills brödet fått lite färg. Vänd sedan brödet och grädda i några minuter till.

torsdag 1 september 2011

Kantarelltoast - till drinken eller som middag

Smörstekta gula kantareller på macka är en delikatess. Ljuvlig i sin enkelhet på ett svårslaget sätt. Några minmackor till kräftkalaset, lite röra på bruschettliknande toasts till fördrinken eller stora mackor med en kall öl till middag - allt funkar precis lika bra!

/Moster


Jag putsar och river svampen i bitar, lägger den i en het panna tills vätskan "kokat bort" och det nästan börjar "knäppa" i svampen. Då lägger jag i en rejäl smörklick och låter finhackad schalottenlök fräsa med.När svampen fått fin färg häller jag i en skvätt vispgrädde, en "dutt" sherry och finklippt persilja. Röran lägger jag sedan på en bit rostat bröd. Å sen njuter jag!