lördag 30 juli 2011

Väninnans potatissallad

av Fröken Linda & hennes Moster

Att vårt favoritrecept på glaze är ständigt återkommande har vi nämnt tidigare (läs här), likaså att vi använder glazen som smaksättare i det mesta. Nyligen kunde vi konstatera att den även fungerar i potatissalladen. Mycket god till grillat - dessutom helt mjölkfri!



Till väninnans potatissallad används kokt färskpotatis som blandas till sallad med rödlök, purjolök, kapris, kalamataoliver och ruccola. En tärning grönsaksbuljong rörs ut i lite vatten och blandas i tillsammans med valfri mängd glaze. Krydda med örtsalt och lite nymald svartpeppar. 

fredag 29 juli 2011

Min Dröm!

-Av Fröken Linda

Jag blev just ägare till min dröm!
Jag har gått och blivit med en KitchenAid, jag lever som på små rosa moln.
Jag har köpt den alldeles själv och den är isblå.
Nu ska här bakas!


torsdag 28 juli 2011

Polkaglass

-Av Fröken Linda

Som den glassälskare jag är så börjar jag tröttna på att det aldrig finns mjölkfriglass med roliga smaker. Även om allt fler tycks drabbas av "mjölkmage" (laktosintolerans) eller mjölkallergier är utbudet av pinnglassar och strutar begränsat i frysdiskarna och i glasskioskerna. I GB:s sortiment är det endast Piggelin som är helt mjölkfri då t.om. en del isglassar och sorbeter innehåller mjölk (för övrigt rätt onödigt med mjölk i en sorbet). Bättre är det hos t.ex. Sia och Mövenpick som åtminstone skippar mjölken i sorbeten. Men efter 22 år av enbart Piggelin och isglass när glassuget sätter in har jag tröttnat. När ska dom göra en riktig glass åt mjölkallergiker? En Magnum utan mjölk till exempel. När jag var liten så minns jag att man kunde köpa sandwichglass på hälsokostaffären, men sen försvann den bara. Varför? Jag borde kanske skicka brev till alla glass tillverkare och fråga varför de enbart har en eller två glassar utan mjölk?

I literform finns både soja- och havreglass (Tofuline och Oatly) i åtminstone tre smaker (vanilj, choklad och jordgubb). Men sen är det stopp. För att variera smakutbudet gjorde jag "egen" glass genom att blanda ner olika smaksättare i den befintliga glassen och sedan frysa in den igen. Smakkombinationerna är oändliga. Pröva t.ex. hackad mörk (högprocentig och mjölkfri) choklad och minimarshmallows i chokladglassen eller jordgubbs- och rabarbersylt i vaniljglassen. En annan favorit var att blanda hackade polkagrisar i vaniljglassen. Godis för vuxna!


onsdag 27 juli 2011

Morsans tonfiskröra

Sommartid gör jag ofta den här tonfiskröran, en klassiker i vår familj som funkar både på picknicksmörgåsarna och på snittar till drinken. Jag har också använt den som fyllning i smörgåstårta. Och det som blir över av röran blir en god lunch tillsammans med några salladsblad, tomater och oliver.

/Moster

Ps. Tycker Du röran blir för "torr" är det bara att lägga till mer chilisås och majonnäs. Röran går också att förbereda: den håller åtminstone ett par dagar i kylskåpet.



En sats (räcker till 8-10 person till fördrinken och ca 4 personer till lunch)

1 finhackad gul lök
4 hårdkokta ägg
1 liten brk tonfisk i vatten
0,5 dl chilisås (av ketchuptyp)
1 dl majonnäs
finklippt dill
Salt och peppar

Skiva äggen två gånger i en ägg skärare, dvs. en gång på tvären och en gång på längden så att du får "äggtärningar". Blanda lök och ägg med fisk, chilisås och majonnäs. Salta och peppra och tillsätt rikligt med finklippt dill. Låt stå i kylen en stund innan serveringen. 


söndag 24 juli 2011

Hallon- och kokosbullar i långpanna

av Fröken Linda & hennes Moster


Att baka är en oslagbar semestersysselsättning om vädret inte tillåter strandbad. De här bullarna mumsade vi på nyligen. Vad gjorde det då att de mörka molnen hopade sig utanför köksfönstret?


Ps. Vi bytte ut mjölken mot vatten




ca 16 stora bullar

Deg:
5 dl mjölk (eller vatten)
ca 50 g jäst
1,5 dl strösocker
ca 14 dl vetemjöl
2 tsk nystött kardemumma
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör

Fyllning:
2 dl hallonsylt
2 dl kokosflingor
1 ägg till pensling (går bra att pensla med vatten eller sirap också)
pärslsocker till dekor

Smula jästen i en bunke, häll över mjölk/vatten och rör till jästen löst sig. Blanda de torra ingredienserna och häll i bunken. Klicka ner det mjuka smöret och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa i ca 40 minuter. 
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på sylten och strö över kokosflingorna. Rulla ihop degen till en tjock rulle och skär den i 8 bitar. Gör likadant med den andra delen deg. Placera alla 16 bullarna med lite mellanrum i en smord ugnsform, ca 25x30 cm. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla bullarna med ägg (alt. vatten eller sirap), strö över pärlsocker och grädda i 200 grader i den nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. 

onsdag 20 juli 2011

Fruntimmerstårta

av Moster

Vi befinner oss som bekant mitt i den s.k. Fruntimmersveckan och flera av familjens tjejer har namnsdag denna vecka. Så vad passar bättre än att bjuda på ännu ett recept på tårta?

Ps. Den här varianten är en kombination av tidigare tårtrecept som presenterats här på bloggen.


Fruntimmerstårta med jordgubbar Ca 10-12 bitar
Tårtbotten:
5  ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp på ett galler och låt svalna.


Fyllning 1: Vaniljkräm
Blanda skal och saft av ½ citron, 50 g smör och 2 dl socker i en kastrull och värm tills smöret smält. Vispa 1 ägg och 3 äggulor, tillsätt ½ dl grädde och 3 msk maizenamjöl utrört i ca 2 msk koncentrerad flädersaft. Häll ned detta i kastrullen och värm under kraftig omrörning tills krämen tjocknar.

Fyllning 2: 
ca 2 dl jordgubbs- och rabarbersylt (se recept här) eller 2,5 dl mosade bär (jordgubbar, blåbär, hallon) blandas med ca 1 dl grädde.

Lägg ihop tårtan, bred på ett par deciliter vispad grädde. Dekorera med jordgubbar och citronmeliss eller silverpärlor (strössel).


Fler recept på jordgubbstårta finns här:
Jordgubbstårta med kardemumma
Enkel jordgubbstårta
Jordgubbstårta




måndag 18 juli 2011

Världens godaste glaze

av Fröken Linda & hennes moster

Den här glazen har verkligen blivit en favorit i vårt sommarkök. Den funkar som marinad, att pensla på köttet, som krydda i hamburgersmeten.... Gör en stor sats och förvara i kylen, vetja!


Annas goda glaze

1 dl olja (majs, mat eller raps)
1,5 msk honung
1 msk ketchup
1,5 msk soja
2 "duttar" balsamvinäger
3-4 vitlöksklyftor

lördag 16 juli 2011

Sommarens godaste sylt!

av Moster

När Fröken Linda nyligen gästade vårt sommarhem hade hon med sig litervis med jordgubbar och flera stjälkar rabarber som vi kokade sylt av. Och om jag får säga det själv - och det får jag - är det här nog det här den godaste sylt jag ätit! Till pannkakorna, i gröten, på ostmackan, i tårtan, i yoghurten.... Vi har verkligen maximerat användningsområdet för sylt den här sommaren. Den är enkel att göra, det går fort och hittar Du liksom vi (inför den andra omgången syltkok) jordgubbar för tio kronor litern blir sylten dessutom billig.

Ps. Sylten håller upp till 6 månader om den förvaras svalt. Vänd burkarna upp och ner så minskar risken för att det kommer in luft, vilket gör sylten extra hållbar. Den går också bra att frysa.



Ca 2 kg sylt

ca 750 g jordgubbar
ca 550 g rabarber
2 dl vatten
1 vaniljstång
2 msk pressad saft av citron
1 kg syltsocker

Skölj jordgubbarna, skala och skiva rabarbern i cm-tjocka skivor. Blanda bär och rabarber i en gryta. Tillsätt vatten, vaniljstång och citronsaft. Koka tio minuter utan lock. Rör ner sockret och låt sjuda i ca 5 minuter. Skumma och häll upp på rengjorda och varma burkar. Sätt på locket och låt svalna. 

tisdag 12 juli 2011

Frökens mjölkfria potatissallad

-Av Fröken Linda

Häromdagen skulle vi på en liten spontan grillknytis. Jag hade inte speciellt mycket i kylen och framförallt inget med mjölk i. Så jag drog ihop en fräsch potatissallad med soyayoghurt i. Den blev jättegod och det var det fler icke-allergiker som tyckte också. 




Frökens mjölkfria potatissallad
(4port)

ca 20 små färskpotatisar
2 äpplen
1 rödlök
färsk persilja, timjan och gräslök efter smak.

ca 4 dl soyayoghurt, naturell
ca 1 dl äkta majonnäs
2 msk senap
salt och peppar

söndag 10 juli 2011

Cannelloni med spenat och ricotta

av Moster

En middagsfavorit: snabb, enkel och god. Godast med egengjord, klassisk tomatsås från frysen, men färdigköpt funkar oxå.


till 4 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 150 färsk spenat
1 burk ricottaost (ca 150g)
ca 1 dl riven parmesan (eller mozzarella)
1 sats tomatsås (eller en burk)
Färska lasagneplattor

Hacka löken och vitlöken. Fräs i lite olja. Lägg ner spenaten och fräs tills vätskan försvunnit. Ta av pannan från värmen och rör ner ricottaosten. Häll hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form. Fördela spenatröran på lasagnplattorna, rulla ihop och lägg i formen. Häll över resten av såsen och strö osten över. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Servera med en grönsallad.


ölsdjf

onsdag 6 juli 2011

Fisksoppa med smak av smögen

Jag älskar fisksoppa, det är nog det jag oftast beställer på krogen. Under en period åt jag den här redda fisksoppan så ofta jag kunde. Och håll med om att dragon och dill smakar hav!

/Moster

Ps. Sist hade jag vare sig gul lök eller purjolök. Så det fick bli en halv rödlök och mängder med gräslök istället. Dessutom strimlade jag ner lite zucchini. Det blev inte riktigt lika gott, men vad gör man....?



(Till 5-7 personer)

1 finhackad gul lök
1 msk smör
1,5 l fiskbuljong
2 grovtärnade potatiser (eller 4 små)
2 tsk dragon
1 röd paprika i fina strimlor
10 cm purjolök i strimlor
1 morot (eller 2 små) i fina strimlor
2 dl grädde
300-400g torskfilé i tärningar
50-100g skalade räkor
½ citron
salt och peppar
några kvistar färsk dragon eller dill

Bryn löken i smöret tills den börjar få färg. Slå på buljong och lägg i potatis och dragon. Låt koka på svag värme tills potatisen är mjuk, ca 5-7 minuter (beroende på bitarnas storlek). Mixa blandningen med en stavmixer i kastrullen (eller i en köksmaskin varefter soppan hälls tillbaka i kastrullen). Tillsätt paprika, purjolök, morot, grädde och fisken. Rör försiktigt så att fisken inte går sönder. Koka upp, smaka av med citron, salt och peppar. När fisken är kokt (det tar ca 4 minuter) tillsätts räkorna och kastrullen lyfts av från värmen. Servera genast och garnera med färsk dragon eller dill.

måndag 4 juli 2011

Lindas vitlöksbröd

-Av Fröken Linda

Jag älskar grillat och allt som hör till. Detta vitlöksbröd har jag gjort väldigt länge nu, eftersom det är så svårt att få tag i färdigt mjölkfritt vitlöksbröd. Dessutom är det ju alltid roligare att göra det själv och med bake off-bröd går det både lätt och snabbt.



Vitlöksbröd
2 långa bake off-baguetter
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl smör (eller mjölkfritt smör)
1 tsk grillkrydda
färsk persilja
färsk timjan
salt och peppar
en skvätt soja

Gör diagonala snitt i brödet, men inte ända ner till botten.
Pressa vitlöken, blanda med smöret och ha i grillkryddan.
Klipp ner alla örter i smöret och tillsätt en skvätt soja. Salta och peppra  om det behövs.
Smöra brödsnitten med vitlökssmöret och grädda bröden i ugnen på ca 200 grader. Läs på förpackningen  hur länge bröden ska vara gräddas
eller håll koll tills smöret smält och brödet fått en gyllenbrun färg.




lördag 2 juli 2011

Fetaoströra med grillad paprika

av Moster

En "favoritgucka" som funkar lika bra på smörgåsen som till en grillad kött- eller kycklingbit. Öka mängden yoghurt om Du vill ha en "såsigare" röra till det grillade.


Dela en röd paprika och grilla den i ugnen (ca 250 grader) tills skalet blir bubbligt och lite svart. Skala paprikan under rinnande kallvatten (för mig funkar detta bäst, men föredrar Du att lägga paprikan i en plastpåse en stund innan Du skalar den, så gör det!). Dela i bitar och mixa den med ca 150 g fetaost och ca 2 dl matlagningsyoghurt. Smaka av med salt och peppar.

fredag 1 juli 2011

Sallad med röda linser och serranoskinka

av Moster

Med inspiration från Arom bjöds det nyligen på den här matiga salladen där det mesta går att förbereda.

Ps. Jag är inte jätteförtjust i kapris, men kan ändå tycka att det ger schysst smakbrytning i det mesta Så jag låter dem vara med i olika rätter, men äter sedan inte själva bären. Om Du är som jag kan Du i det här fallet ta färre bär och ta lite av burkspadet istället. Och skippa parmesanen om Du bjuder mjölkallergiker och laktosintoleranta på salladen.



Koka ca 3dl linser (till fyra personer) enligt anvisningarna på paketet. Blanda med saften från en ½ citron, ca 1 dl riven parmesan, (en liten pressad vitlök) och en näve blandade, hackade örter (bladpersilja, basilika och mynta är gott). Låt kallna. Servera med serrano- eller parmaskinka, olika sorters sallad, finskuren rödlök, tomater, gurka och något fruktigt, t.ex. cantaloupemelon, jordgubbar eller färska fikon. Servera med basilikadressing och bröd med fetaoströra (receptet hittar Du här).

Basilikadressing.

½ kruka basilika
2½ dl matlagningsyoghurt
(ev en myntakvist)
1 vitlöksklyfta
1 msk balsamvinäger

Mixa och smaka av med salt och peppar.