måndag 28 februari 2011

Fröken kreativ gör Polkakolakakor!

I dag kände jag mig väldigt kreativ och ville prova nå't nytt. Eftersom min födelsedag närmar sig så tänkte jag baka lite. I dag hittade jag några polkagrisar som jag hade över och kom sedan på att jag hade ett recept på Polkagrisbiscotti (från Hembakat nr 1/2011). Tyvärr hade jag inte alla ingredienser till dem hemma. Jag fick helt enkelt tänka om!  Kolakakor är gott och enkelt tänkte jag, så jag tog fram mitt gamla recept på kolakakor och tillsatte hackade polkagrisar. Vilken hit det blev!

Polkakolakakor
100g smör
1dl socker
1msk vaniljsocker
1msk sirap
2½ dl vetemjöl
1tsk bakpulver
½dl hackad polkagris

1. Smöret ska vara rumstempererat. Blanda sedan i socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver.
2. Halvera degen. Forma till 2 rullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem lite.
3. Grädda i 175°C i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.
Efter som jag är mjölkallergiker så använder jag mig av mjölkfritt margarin, Carlshamn eller Milda mjölkfritt. Det är verkligen inte svårt att baka utan mjölk det gäller bara att våga prova.

- Fröken Linda

Saffransgryta med räkor och aioli

Ett stående inslag i programmet "Sveriges Mästerkock" är att deltagarna till smak och form ska efterlikna en rätt som någon av proffskockarna lagat. Svårare än det ser ut.

Häromdagen åt jag en fantastisk saffransgryta på cafe´ Hilma Sofia. Grytan var vegetarisk, men toppades med räkor för den som ville och serverades med ris, aioli och en rejäl sallad. Eftersom vi sedan årsskiftet äter i det närmaste helt vegetariskt i veckorna (och således hamnar vi ofta i "pasta- eller gratängträsket") gjorde jag ett försök att laga grytan.

 Jag fräste lök och vitlök i lite olja, lade sedan ned grönsaker och rotsaker (kålrot, morötter, potatis, broccoli och fänkål), skedade över lite tomatpure´ och kryddade med örter. Därefter hällde jag på vitt vin och buljong, varefter det hela fick koka till grönsakerna var någorlunda mjuka. Tillsätte sedan ett kuvert saffran, lite cayennepeppar och 2 dl creme fraiche och gav det hela ett nytt uppkok. Lite salt och peppar, ett par räkor, lite "fuskaioli" (majonnäs smaksatt med vitlök, tomatpure´ och lite vitvinsvinäger) och en grönsallad.

Tyvärr smakade det inte alls så som jag ville. Eller rättare sagt, det smakade inte särskilt mycket alls. Lurar på att göra en mer asiatisk variant nästa gång, typ kokosmjölk istället för creme fraiche och lite grön currypasta istället för saffran. Borde kunna funka.....

söndag 27 februari 2011

En sockerbagare här bor i staden


Inget går väl fortare att "slänga ihop" till eftermiddagskaffet än en sockerkaka? Dessutom är det enkelt och kan göras i oändligt många varianter, något som inte minst illustreras av Leila Lindholm i "A piece of cake" där det finns ett grundrecept som sedan "smaksätts" på olika sätt. 

Jag har sockerkaka så länge jag kan minnas. Faktum är att jag nyligen hittade mina allra första recept (i orginal) som jag fick i lekis, alltså när jag var si så där 5-6 år. Och det funkar fortfarande - inte minst för dem som behöver mjölkfria alternativ. Den görs på 2 ägg, 2 dl strösocker, lite rivet citronskal, 3 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 1½ dl vatten (alltså ingen mjölk och inget smör utöver det som används till formen). Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.

Tillsammans med dottern gör jag ofta sockerkakan ur underbara boken "Castor bakar" (mest för att hon älskar boken). I den används 75 g smält smör till 2 dl socker, 2 ägg, 3 dl vetemjöl, 1½ tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker och 1 dl mjölk.

Idag blev det dock systrarna Eisenmans variant med blåbär och citron. Eller ja, nästan i allafall. Handen på hjärtat blandar jag Leilas och Två systrar sötas sockerkaksrecept och då blir det så här:

125 g rumsvarmt smör vispas poröst med 2½ dl socker och 1 tsk vaniljsocker. Två ägg tillsätts ett och ett under omrörning. Därefter blandas 4 dl vetemjöl, ½ tsk bikarbonat och 1 krm salt. Detta blandas ned i smeten tillsammans med 1½ dl filmjölk, skal och saft av en citron. Häll hälften av smeten i en smörad och bröad form (jag använder en vanlig springform, dvs. utan hål i mitten), strö över hälften av ca 2-3 dl blåbär (frysta funkar fint), resten av smeten och sedan resten av blåbären. Grädda den i 175 grader i ca 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Gör en citronglasyr av 3 dl florsocker, lite rivet citronskal och några matskedar citronsaft och bred över kakan.

Och inget går ju uppmot nybakat och hembakat till helgfikat - oavsett vilken variant man väljer.

- Mostern

torsdag 24 februari 2011

En ide´ tar form....

Så var vi igång. Äntligen skulle man kunna säga, trots att tankarna på en gemensam blogg föddes ganska nyligen. Men vi har pratat mat alltsedan första gången vi träffades för snart tolv år sen: bytt recept, prövat och smakat. Och med Fröken Lindas behov av specialkost har tanken på att skriva tillsammans funnits där hela tiden. Och nu plötsligt är vi igång. Tillsammans vill vi inspirera och dela med oss av det vi gör, tänker och tycker. Välkomna - vi hoppas att Ni kommer att tycka om det Ni läser - nu kör vi!

Ps. Det vore väldigt roligt att få synpunkter och kommentarer på det som skrivs - och framförallt se spår av Er som besöker oss.

- Fröken Linda & Hennes Moster